Το 2016 τα 648 μέλη του Κογκρέσου με εξέλεξαν ως Αντιπρόεδρό του και τον Οκτώβριο του 2018 μου έκαναν την τιμή να με αναδείξουν στην ίδια θέση για δεύτερη φορά. Είμαι επίσης εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ίδιο όργανο και ειδικός εντεταλμένος του σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής του Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Κογκρέσο είναι ένας μοναδικός θεσμός στην Ευρώπη και αποτελεί εγγύηση για την προστασία της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αυτοδιοίκησης στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποτελείται από 648 αιρετούς εκπροσώπους που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 200.000 αρχές Τοπικής (δημάρχους, αντιδημάρχους, μέλη δημοτικών συμβουλίων) και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και μέλη περιφερειακών συμβουλίων) των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εργάζεται έχοντας ως νομοθετική βάση την εφαρμογή των αρχών και των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη το 1985.
Είμαι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας από το 2014. Το 2016, τα 648 μέλη του Κογκρέσου με εξέλεξαν ως Αντιπρόεδρό του και τον Οκτώβριο του 2018 μου έκαναν την τιμή να με αναδείξουν στην ίδια θέση για δεύτερη φορά. Είμαι επίσης εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ίδιο όργανο και ειδικός εντεταλμένος του σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής του Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η θητεία μου στο Κογκρέσο, αλλά και η επιτόπου παρουσία μου σε αρκετές χώρες που έχουν συνυπογράψει και προσπαθούν να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα από το Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν υπάρξει για μένα εξαιρετικά χρήσιμες και διδακτικές εμπειρίες.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά του πρώτου βαθμού, αποτελεί τη "φωνή" του Ευρωπαίου πολίτη απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και, σε εποχές ευρωσκεπτικισμού και ανόδου του λαϊκισμού, η εμπειρία της οφείλει να ληφθεί υπόψιν σε θεμελιώδες επίπεδο.
Με αφορμή το προσφυγικό / μεταναστευτικό και σε συνεργασία με τους Δημάρχους των άλλων νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, διεθνοποιήσαμε το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα, πετυχαίνοντας συνάντηση όχι μόνο με τον αρμόδιο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και με σωρεία ακόμη υπηρεσιακών και διοικητικών παραγόντων της Ε.Ε. Οι συναντήσεις αυτές αποδείχθηκαν χρήσιμες και ουσιαστικές, ακριβώς επειδή έβαλαν στο τραπέζι των συζητήσεων όχι τις θεωρητικές, αλλά τις πρακτικές διαστάσεις του προβλήματος. Αυτός μπορεί και πρέπει να είναι ο καθοριστικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ευρωπαϊκά πράγματα: η εκπροσώπηση του βιώματος των πολιτών από την ιδέα “Ευρώπη” και, συνεπώς, η πιο έγκυρη και ρεαλιστική άποψη για το πώς οφείλει να προχωρήσει το εγχείρημα.