Δεν έχουμε το περιθώριο να εκπροσωπηθούμε χαλαρά στο νέο Ευρωκοινοβούλιο την πενταετία 2019-2024. Έχουμε την ευθύνη απέναντι στην εθνική μας υπόσταση να χτίσουμε μια δυναμική παρουσία, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να επιδείξουμε γνώση, να καταθέσουμε προτάσεις και να σηκώσουμε ψηλά μια στέρεη και σοβαρή επιχειρηματολογία υπέρ των συμφερόντων μας.
Από το δήμο της Σάμου αποφασίσατε να βρεθείτε στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Τι σας παρακίνησε ώστε να πάρετε αυτήν την απόφαση και να μην διεκδικήσετε εκ νέου το δήμο Σάμου;
Το Μάιο του 2014 οι συμπολίτες μου με ανέδειξαν Δήμαρχο του ακριτικού νησιού - στο κοντινότερο σημείο, απέχει μόλις 1.250 μέτρα από την Τουρκία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από τα να σε επιλέξουν οι συμπολίτες σου, και να υπηρετείς το δημόσιο καλό, ως ο πρώτος πολίτης στον τόπο καταγωγής σου.
Η θητεία μου ως Δημάρχου Σάμου σε μια περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη θέση μου ως εκλεγμένου Αντιπροέδρου στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης - θεσμό με 648 αιρετούς που εκπροσωπούν περίπου 200.000 Δήμους και Περιφέρειες από τις 47 χώρες – μέλη του Συμβουλίου - , με έχουν πείσει ότι η αμεσότητα της επαφής της τοπικής αυτοδιοίκησης με την καθημερινότητα της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί καταλύτη για τον εξορθολογισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η Ευρώπη έχει πάρει μια σημαντική απόφαση. Να φέρει στον αφρό το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λήψη αποφάσεων την επόμενη πενταετία. Και αυτό σκοπεύω να υπηρετήσω, εάν εκλεγώ.
Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ευρωβουλή, επειδή η γνώση μου των εσωτερικών μηχανισμών λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με τη εμπειρία και το έργο μου στην ΚΕΔΕ, το Κογκρέσο και, κυρίως στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος, μου διαμόρφωσαν μια ακλόνητη πεποίθηση. Η Ευρώπη πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Και η νέα Ευρώπη πρέπει να επιδιώξουμε να προσεγγίσει όχι πλέον με θεωρητικό, αλλά με πραγματιστικό τρόπο τις προκλήσεις της εποχής μας. Να έλθει σε πολύ πιο στενή επαφή με την καθημερινότητα και το βίωμα των πολιτών της, έτσι όπως μόνον η τοπική αυτοδιοίκηση, το βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας, μπορεί να προγραμματίσει και υλοποιήσει.
Πολλά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ανάμεσά τους και η Σάμος δέχθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με τις τοπικές κοινωνίες να σηκώνουν στην πλάτη τους την προσφυγική κρίση, να αγανακτούν και να ζητούν επιτακτικά την επίλυση του ζητήματος, που ακόμη και σήμερα δεν έχει διευθετηθεί. Πώς βιώσατε ως δήμαρχος το προσφυγικό και πώς μπόρεσε η Σάμος να διαχειριστεί το μεγάλο πλήθος που βρέθηκε υπό άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ; Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ απάλυνε την οικονομικές «πληγές» που τυχόν προκλήθηκαν;
Οι τοπικές κοινωνίες επέδειξαν γενναιότητα ψυχής και έμπρακτο ανθρωπισμό στο μεγαλύτερο μέρος τους, αυτό οφείλουμε να το σημειώσουμε.
Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα αυτό επέφερε δυσλειτουργίες και ανάγκες διαχείρισης που θα μπορούσαν να προβλεφθούν, αλλά αφέθηκαν στη μοίρα τους.
Για να καταλάβετε το μέγεθος της κρατικής δυσλειτουργίας αρκεί να σας πω ότι στη διαχείριση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, εμπλέκονται συνολικά 13 φορείς, κρατικοί και ΜΚΟ, αλλά οι Δήμοι όχι. Σ' εμάς απέμεινε η αβάσταχτη επιβάρυνση στις υποδομές και στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.
Το Βαθύ έγινε μέσα σε λίγες εβδομάδες, από πόλη των 6.500, πόλη των 11.500 κατοίκων, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ύδρευση, την αποχέτευση, τα απορρίμματα κ.λπ.. Αλλά από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί στην Ελλάδα για το προσφυγικό / μεταναστευτικό, σε όλους τους Δήμους της χώρας, έχουν φτάσει... ούτε πέντε: 4.900.000, για την ακρίβεια!
Έχουμε εκπονήσει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μια πολύ σημαντική μελέτη για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Οι τελευταίες σελίδες περιλαμβάνουν λύσεις και νομοθετική πρωτοβουλία, όπως είναι η τροποποίηση του Κανονισμού 369/2016 για να μπορούν και οι Δήμοι να είναι δικαιούχοι πράξεων για την μεταναστευτική πολιτική, αλλά και πάρα πολύ πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών επί του ασύλου.
Το σύστημα δεν λειτουργεί και αυτό είναι μια καθημερινή διαπίστωση, με κορυφαίο ζήτημα τα ασυνόδευτα παιδιά, που είναι μια οριζόντια βλάβη, που υφιστάμεθα ως χώρα. Είναι το σημαντικότερο που μπορώ να πω ότι πρέπει να προσδιορίσουμε όλοι μαζί ανεξαρτήτως κομμάτων.
Πρακτικά, επιπλέον, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εξειδίκευση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, ώστε να μην υπάρχει εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, και η πραγματική λήψη μέριμνας υπέρ των προσφύγων, αλλά και η δυνατότητα επιστροφών με ανθρώπινες συνθήκες των μεταναστών στον τόπο προέλευσης είναι σκληρές αποφάσεις, που πρέπει να υποστηριχθούν, για να τις πάρουν οι κυβερνήσεις, το Συμβούλιο Υπουργών και η Σύνοδος Κορυφής σωστά.
Σχετικά με ερώτημά σας για το Φ.Π.Α., κακώς η Κυβέρνηση συνέδεσε το θέμα με το προσφυγικό. Κατέστησε, έτσι, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, "ομήρους'' των διακινητών, για κάτι που θα έπρεπε να ισχύει σε όλα τα ελληνικά νησιά, όπως ακριβώς ισχύει και σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της Ε.Ε.
Το να κάνουμε την Ελλάδα αποθήκη ψυχών και να παραβιάζουμε την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μετατρέποντάς την σε φορολογικό μέτρο που έχει άμεση σχέση με ένα δημόσιο έσοδο, αποτελεί βαρύτατη προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού.
Η υπουργική απόφαση της 31ης Δεκεμβρίου ορίζει, ότι αν έχετε παραπάνω αριθμό προσφύγων από τον προβλεπόμενο στο ΦΕΚ για το hot spot, το οποίο έχετε στα νησιά, τότε και μόνο τότε δικαιούστε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.
Ως πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ έχω εργαστεί πολύ πάνω σ' αυτό το θέμα και το ίδιο σκοπεύω να κάνω και στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών, εφόσον οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους στις 26 Μαΐου.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που δώσατε στη Σάμο αναφερθήκατε στις πρώτες προτεραιότητες που θέτετε για το Ευρωκοινοβούλιο. Ποια ελληνικά ζητήματα είναι απαραίτητο να μπουν σε πρώτο πλάνο από την Ευρώπη;
Οι τρεις προτεραιότητες που έχω ψηλά στην πολιτική μου ατζέντα είναι: Πρώτον, να εφαρμοστούν ανθρωπιστικές, ρεαλιστικές λύσεις και προβλέψεις για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που απασχολεί την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου. Δεύτερον, να αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη χώρα μας οι νομοθετικές προβλέψεις και βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. για τη νησιωτικότητα. Και, τέλος, να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη.
Πιο αναλυτικά και αναφορικά με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα οφείλω να σημειώσω ότι αποτελεί αιτία σοβαρών τριβών και δημιουργίας διαβρωτικών και διασπαστικών τάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Δήμαρχος ενός νησιού που δέχθηκα τα τελευταία 4 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα εντατικά, εκ του σύνεγγυς και εις βάθος, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνοποιώντας το στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Δεύτερον, αξιοποίηση όλων των μέσων για την ανάδειξη και εφαρμογή της νησιωτικότητας, θέμα στο οποίο φυσικά ανήκουν και η εφαρμογή μονίμως χαμηλότερων συντελεστών Φ.Π.Α. σε όλα τα νησιά, καθώς και η πλήρης αποσύνδεση του θέματος από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η Ελλάδα είναι η πλέον νησιωτική χώρα της Ευρώπης, αλλά, δυστυχώς, ελάχιστα απ' όσα προβλέπει ακόμη και το Σύνταγμά μας υλοποιεί εντός αυτού του πλαισίου, προκειμένου τα νησιά μας να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες με τις ηπειρωτικές περιοχές, ξεπερνώντας τα εγγενή μειονεκτήματα τους λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της απομόνωσής τους: τα υψηλά μεταφορικά κόστη, την ενεργειακή αυτονομία, τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, την υδροδότησή τους κ.λπ. Ως Δήμαρχος Σάμου, αλλά και πρόεδρος της επιτροπής νησιωτικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, έχω αποκτήσει ουσιαστική γνώση γύρω από το ζήτημα αυτό και έχω αγωνιστεί προκειμένου να ληφθούν πραγματιστικά και βιώσιμα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο εντός χώρας όσο και στην Ευρώπη.
Κυρίαρχο στόχο μου αποτελεί και η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. Η θητεία μου στο Κογκρέσο, αλλά και η επιτόπου παρουσία μου σε αρκετές χώρες που έχουν συνυπογράψει και προσπαθούν να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα από το Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν υπάρξει για μένα εξαιρετικά χρήσιμες και διδακτικές εμπειρίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά του πρώτου βαθμού, αποτελεί τη "φωνή" του Ευρωπαίου πολίτη απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και, σε εποχές ευρωσκεπτικισμού και ανόδου του λαϊκισμού, η εμπειρία της οφείλει να ληφθεί υπόψιν σε θεμελιώδες επίπεδο.
κ. Αγγελόπουλε, γιατί με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί επιλέξατε το 2019 για να βρεθείτε στα ευρωψηφοδέλτια; Ως επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ποιο πιθανό έλλειμμα στην εθνική μας εκπροσώπευση στο Ευρωκοινοβούλιο εντοπίσατε;
Δεν έχουμε το περιθώριο να εκπροσωπηθούμε χαλαρά στο νέο Ευρωκοινοβούλιο την πενταετία 2019-2024. Έχουμε την ευθύνη απέναντι στην εθνική μας υπόσταση να χτίσουμε μια δυναμική παρουσία, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να επιδείξουμε γνώση, να καταθέσουμε προτάσεις και να σηκώσουμε ψηλά μια στέρεη και σοβαρή επιχειρηματολογία υπέρ των συμφερόντων μας.
Η Νέα Δημοκρατία, είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη στην Ελλάδα και με αυτή θα πορευτούμε με σταθερό βηματισμό στην ευρωπαϊκή μας προοπτική. Ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν ο ηγέτης που οραματίστηκε και πέτυχε την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και σήμερα, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που πιστεύει ειλικρινά στις αξίες που διαποτίζουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, το κόμμα που αταλάντευτα και χωρίς παλινωδίες αντιμετωπίζει την ιδέα "Ευρώπη" ως το φυσικό χώρο της Ελλάδας.
Σε αυτές τις εκλογές έχουμε να ενδυναμώσουμε κι ένα ακόμα διακύβευμα. Να κατανοήσει ο Έλληνας ψηφοφόρος ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι ψήφος αδύναμη και ασήμαντη. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κρίνονται ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας, τη θέση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη, την ενίσχυση της φωνής μας και την υλοποίηση πολιτικών.
Θα απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας με απόλυτη ειλικρίνεια. Η εθνική μας αξιοπρέπεια έχει δεχτεί πλήγμα. Μας βλέπουν και αλλάζουν πεζοδρόμιο στην Ευρώπη. Έχουμε ταυτιστεί με εκείνους που ζητούν δανεικά και αγύριστα. Που δεν στηρίζουν τον τόπο τους, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί, χωρίς διχόνοια και αμετροέπεια. Θέτω ψηλά στην προσπάθειά μου την ανάγκη να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, να ανασυντάξουμε δυνάμεις. Όχι στα λόγια, αλλά με έργα και αποτελέσματα.
Ποιο είναι το μήνυμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου για τους 17χρονους εκλογείς που θα βρεθούν για πρώτη φορά μπροστά από την κάλπη; Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να αποδεσμευτεί η εκλογική διαδικασία για την Ευρωβουλή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή κοινή ημερομηνία οδηγεί περισσότερους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα;
Οι νέοι δικτυώνονται, εκφράζονται, διαμαρτύρονται, δρουν, δημιουργούν, οραματίζονται. Αυτή την ενέργεια, την όρεξη και το όραμα χρειάζονται και οι υπόλοιποι Έλληνες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, τις στρεβλώσεις της ελληνικής πραγματικότητας, της αδικίες και την απαξίωση των προσπαθειών τους.
Οι νέοι μας βρήκαν την Ευρώπη ενιαία και δεδομένη και σήμερα τη βλέπουν να ταλανίζεται από τον ακραίο εθνικισμό, τις πολιτικές λιτότητας, τη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος και τις φωνές διάσπασης και εξόδου από αυτήν.
Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους της χώρας μας και τις δυνατότητές τους. Διαθέτοντας μία άλλη νοοτροπία, θέλουν να έχουν τη δυνατότητα νέων ευκαιριών στο πλαίσιο ενός αξιοκρατικού περιβάλλοντος, επιθυμούν μια Ευρώπη με όραμα που να υποστηρίζει το μέλλον τους.
Το μήνυμά μου είναι "Θέλω τη συμμετοχή σας", μόνο μαζί σας θα νιώσουμε επαρκείς και δομημένοι ως κοινωνία, ως πολιτικοί. Αν δεν φέρουμε εσάς τους νέους πολίτες στην κάλπη, θα έχουμε αποτύχει. Γιατί για εσάς χτίζεται η νέα Ευρώπη.
Αναφορικά με τις τριπλές εκλογές, θα σας πω το εξής. Είναι ευθύνη όλων ημών των πολιτικών να εκπαιδεύουμε τους πολίτες στην κατανόηση κάθε εκλογικής διαδικασίας. Δεν φταίει ο αριθμός των καλπών για την ελλειμματική κατανόηση της αξίας της συμμετοχής. Είναι δικός μας ο ρόλος της επαγρύπνησης και της ενδυνάμωσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Η Δημοκρατία λειτουργεί, όταν οι θεσμοί της την ενισχύουν και την σέβονται. Δεν υπάρχει Δημοκρατία δεδομένη. Δεν υπάρχουν θεσμοί ανεπηρέαστοι από τις ευθύνες των πολιτικών. Δεν υπάρχει, όμως, και εκπροσώπηση χωρίς τη δύναμη των πολιτών. Και αυτή τη δύναμη δεν την επηρεάζει ο αριθμός των καλπών, αλλά ο αριθμός όσων θα προσέλθουν στις κάλπες.
[23.04.2019] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο THECALLER.GR