"...Η ΝΔ έχει αποδείξει πολλάκις στην πράξη ότι είναι ένα γνήσια δημοκρατικό κόμμα. Δεν είναι αλλεργική στις διαφορετικές απόψεις εντός της, ακόμη και στα πιο σοβαρά ζητήματα. Όσο κι αν ο διάλογος είναι πάντοτε γόνιμος, ωστόσο, η κυβερνητική γραμμή είναι μια και εκφράζεται αρμοδίως...."
*συνέντευξή μου στην Αυγή της Κυριακής 26 Μαΐου 2024
- Κύριε Αγγελόπουλε σας προβληματίζουν οι διαρροές της Ν.Δ. προς τα δεξιά της ή τη ζώνη των αναποφάσιστων; Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί η κυβέρνηση, έως τις κάλπες, ώστε να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους της εθνικής κάλπης του 2023;
Αρχικά να σας πω το εξής. Αυτές οι διαπιστώσεις που αναφέρετε είναι, προς το παρόν, δημοσκοπικές και η πείρα μας διδάσκει ότι ενδέχεται να απέχουν έως και εντυπωσιακά από το αποτέλεσμα της κάλπης. Το ίδιο, άλλωστε, συνέβη και στις εθνικές εκλογές του 2023, όταν η ΝΔ συγκέντρωσε εν τέλει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτό που της έδιναν τα γκάλοπ.
Σε δεύτερο επίπεδο, οι πιθανές διαρροές προς τα δεξιά δεν έχουν ποιοτική συνάφεια με την -πάντοτε δημοσκοπικά διαπιστωμένη, κιόλας- παραμονή μέρους των ψηφοφόρων στη ζώνη των αναποφάσιστων, τη συγκεκριμένη στιγμή.
Η πρώτη περίπτωση υπονοεί μια “τιμωρητική” διάθεση κάποιου είδους, με πολύ σαθρό πολιτικό περιεχόμενο, ωστόσο. Η δεύτερη, πάλι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκφράζει απλώς μια φυσιολογική κόπωση, που, κατά κανόνα, εκφράζεται σε μικρό ποσοστό και σε ανάλογη ψήφο.
Συνυπολογίζω αμφότερες τις παραμέτρους, αλλά δε νομίζω ότι πρέπει να αποτελούν κριτήριο εφαρμοσμένης πολιτικής. Η ΝΔ είναι το γνήσιο ελληνικό ευρωπαϊκό κόμμα και η ατζέντα με την οποία κατέκτησε ένα 41% πέρυσι, δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας. Πίσω από το παραβάν αυτά νομίζω ότι θα μετρήσουν περισσότερο για τους ψηφοφόρους.
- Η ακρίβεια συνεχίζει να συρρικνώνει τα εισοδήματα των πολιτών και η χώρα είναι δεύτερη στον πληθωρισμό τροφίμων στη Ευρωζώνη. Αρκεί η επιστολή του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Η αντιπολίτευση προτάσσει την ανάγκη της μείωσης των φόρων.
Να ξεκινήσουμε με μια παραδοχή της κοινής λογικής: δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα είχε στη φαρέτρα της μια τόσο “απλή” λύση και θα επέλεγε να μην την εφαρμόσει, ώστε να γίνει αρεστή εν μια νυκτί. Συνεπώς, για μένα, το ζήτημα είναι επιπέδου υπευθυνότητας, κυρίως.
“Μειώνω τους φόρους” είναι μια εύκολη κουβέντα -και τελείως ανέξοδη, όταν είσαι αντιπολίτευση. Αλλά οι επιπτώσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο από κάτι τέτοιο, είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα που μια σοβαρή κυβέρνηση, όπως αυτή της ΝΔ, οφείλει να εξετάσει διεξοδικά πριν πάρει αποφάσεις.
Η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, ο πληθωρισμός των τροφίμων, ειδικά στην Ελλάδα, συμπαρασύρεται δραματικά σε ποσοστιαίο επίπεδο από τη μεγάλη αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου και, σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έστειλε απλώς “μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Δε δίστασε να καταγγείλει σ’ αυτήν δημοσίως και σε ανώτατο επίπεδο τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών σ’ αυτό το ζήτημα! Αν αυτό δε δείχνει θέληση, τόλμη και σφοδρή επιθυμία για άρση στα αδιέξοδα, δεν ξέρω τι θα τα έδειχναν.
Οι λύσεις στο θέμα πρέπει να είναι δομικές και ρεαλιστικές, όχι ευκαιριακές και λαϊκίστικης χροιάς.
- Η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί πολυγλωσσία στην κυβέρνηση. Ήταν σωστή η στάση της Ν.Δ. το 2018 όταν υπεγράφη η συμφωνία; Έπρεπε να υπογραφούν τα μνημόνια συνεργασίας, όπως υποστηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη;
Η ΝΔ έχει αποδείξει πολλάκις στην πράξη ότι είναι ένα γνήσια δημοκρατικό κόμμα. Δεν είναι αλλεργική στις διαφορετικές απόψεις εντός της, ακόμη και στα πιο σοβαρά ζητήματα. Όσο κι αν ο διάλογος είναι πάντοτε γόνιμος, ωστόσο, η κυβερνητική γραμμή είναι μια και εκφράζεται αρμοδίως. Και, κατά τη γνώμη μου, αυτή δεν ταλαντεύτηκε, ούτε έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της ΝΔ το 2018. Τότε, υπήρξε αντίδραση προκειμένου να αποφευχθεί η υπογραφή μιας επικείμενης συμφωνίας που, στην πράξη, όντως αποδείχθηκε -το λιγότερο- ανισοβαρής, ελλιπής και πρόχειρη. Όμως, παράλληλα, υπήρξε και η ξεκάθαρη δέσμευση ότι οι διεθνείς συμφωνίες είναι δεσμευτικές και ότι ως κυβέρνηση, η ΝΔ θα σεβόταν και αυτήν.
Αν, σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν υπογράφηκαν από τότε τα μνημόνια συνεργασίας, δεν οφείλεται σε ολιγωρία της ελληνικής, αλλά σε απροθυμία της άλλης πλευράς να εφαρμόσει πειστικά και επί της ουσίας τη συμφωνία. Και σήμερα, είναι ακριβώς αυτό το γεγονός που μας επιτρέπει να πιέσουμε ουσιαστικά τη νέα κυβέρνηση της Βορείου Μακεδονίας να εγκαταλείψει τους μεγαλοϊδεατικούς σοβινισμούς της. Συνεπώς, όχι. Δεν έπρεπε να έχει “καεί” το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί μας όσο η συμφωνία ήταν μετέωρη από την άλλη πλευρά.
- Ως άνθρωπος με μακρά ενασχόληση με τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως προσεγγίζετε την επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση περί υποχώρησης του Κράτους Δικαίου (σκάνδαλο των υποκλοπών, ελευθερία του Τύπου, υποβάθμιση ανεξάρτητων Αρχών)
Επειδή πέρασα 14 ολόκληρα χρόνια είτε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ως Επιστημονικός Συνεργάτης σε σημαντικές Επιτροπές του, είτε ως Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι οι σχετικές αιτιάσεις θα μπορούσαν άνετα να έχουν τύχει τελείως διαφορετικής αρχικής αντιμετώπισης και τα τελικά συμπεράσματα πάνω στα οποία βασίζονται οι επικρίσεις που αναφέρετε, να ήταν αντιστοίχως διαφορετικά. Και θα το αφήσω εδώ, χωρίς να επεκταθώ άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, δε μπορώ παρά να στηλιτεύσω το γεγονός ότι Έλληνες ευρωβουλευτές πρωταγωνίστησαν σε πρωτοβουλίες έως και περικοπής χρηματοδοτήσεων στη χώρα. Ειδικά στον κορυφαίο θεσμό αιρετών στην Ευρώπη υπάρχει ένα όριο αντιπολιτευτικού μένους που καλό είναι να μην ξεπερνιέται. Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν και αξίζουν ένα κατά πολύ αναβαθμισμένο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια πραγματικά “ευρωπαϊκή” νοοτροπία, σε επίπεδο πολιτικό, αλλά και ήθους και λειτουργικών πρακτικών.