Η Ελλάδα στις Ευρωεκλογές χρειάζεται στιβαρή και άξια εκπροσώπηση | Άρθρο στο Ε.Τ.

Είμαι ένας πεπεισμένος Ευρωπαϊστής από τα 18 μου, με πολλαπλές και μακρόχρονες εμπειρίες του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Από τα πρώιμα φοιτητικά μου χρόνια μάχομαι για την προώθηση των βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων, για τις αρχές της Ένωσης με ανιδιοτέλεια και συνεχή προσπάθεια.

Υπηρετώ την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης που δημιουργήθηκε ως εγχείρημα ειρήνης με την επιθυμία για μια Ευρώπη πιο κοντά στην Ευρώπη και μια Ελλάδα πει κοντά στην Ευρώπη.

aggelopoulos1 150x150 jpg

Γράφει ο Μιχάλης Αγγελόπουλος*

Ως πρόεδρος της διεθνούς Ευρωπαϊκής κίνησης στην Ελλάδα, ως πρώην περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ως δήμαρχος Σάμου, ως αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως μέλος του Δ/Σ της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών, προώθησα και προωθώ ευρωπαϊκές συνέργειες μεταξύ κρατών φορέων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Το βασικό κείμενο του αταλάντευτου φεντεραλιστή, Αλτιέρο Σπινέλι, για μια Δημοκρατική, Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη με ενέπνευσε και με εμπνέει ακόμα και σήμερα που η Ευρώπη κλονίζεται.

Ως νομικός σύμβουλος της αντιπροσωπείας της νομικής επιτροπής στην Ελλάδα επί δέκα χρόνια ασχολήθηκα με τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη και τις παραβιάσεις του κοινωνικού δικαίου με βάση τα δικαιώματα των πολιτών και τις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου (eurojust).

H Διαχείρηση υδάτων Ελλάδα – Βουλγαρία – Τουρκία, κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του Έβρου, τα διασυνοριακά προγράμματα με Βουλγαρία και Τουρκία , τα πρωτόκολλα συνεργασίας με ευρωπαϊκές περιφέρειες και δήμους για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθεματος της χώρας μας και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας με στόχο τον αειφόρο τουρισμό ήταν μερικά από τα θέματα που διαχειρίστηκα κατά τη διάρκεια της θητείας μου από θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη Σάμο, εξασφαλίσαμε 60 εκατομμύρια ευρώ για το δήμο για μια σειρά από έργα στο νησί, υποβάλαμε υποψηφιότητα για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ενώ εκπονήσαμε μια σειρά από προγράμματα προβολής τοπικών προϊόντων τόσο στη Σάμο όσο και σε Αν. Μακεδονία – Θράκη.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου η Ελλάδα χρειάζεται στιβαρή εκπροσώπηση, λόγω και του μικρού αριθμού ευρωβουλευτών, από ανθρώπους με έντονα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, επάρκεια γνώσεων και εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές είναι μόνο 21 επί συνόλου 720. Έχουν να καλύψουν ένα πολυδαίδαλο και πολύπλοκο έργο.

Και το ζητούμενα στο οποίο θα κληθούμε να απαντήσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι άλλο από το ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί προς όφελος των Ελλήνων στην Ευρώπη ό,τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα;

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να πάρουμε αψήφιστα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Διότι είναι πολύ σημαντικές οι συνέπειες για την επόμενη μέρα της χώρας.

Κάθε επιτυχία των Ελλήνων ευρωβουλευτών προσδίδει ιδιαίτερη αξία στην παρουσία της χώρας μας στην Ευρώπη του σήμερα.

Η ψήφος σας στις 9 Ιουνίου σας ζήτω να είναι θετική, να μην αποδομήσει συστήματα και ανθρώπους, να επιλέξει τους καταλληλότερους από κάθε πολιτικό χώρο. Η επόμενη πενταετία 2024 – 2029 αποτελεί σταυροδρόμι για την Ευρώπη. Έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα, την αναθεώρηση των συνθηκών, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, την κλιματική κρίση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον ανοίγει η συζήτηση για την κοινή αμυντική πολιτική της Ευρώπης και πιθανόν την επόμενη μέρα να έχουμε στη διάθεσή μας ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία.

Ας ψηφίσουμε θετικά και με εξωστρέφεια προασπιζόμενοι την μεγάλη ιστορία και τον εξέχοντα πολιτισμό μας που είχε και έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Να απαντήσουμε στο ερώτημα ποια Ευρώπη θελουμε με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα την πρόοδο και ευημερία του τόπου μας. Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε, πρέπει να έλθει σε πολύ πιο στενή επαφή με τις καθημερινές ανάγκες και τα βιώματα των πολιτών της.

* Μιχάλης Αγγελόπουλος – Υπ. Ευρωβουλευτής ΝΔ – Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ

----

Άρθρο του Μιχ. Αγγελόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
αξίζει και
μπορεί!

Επικοινωνία

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: mangelopoulos@yahoo.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο