Ως Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος, το διάστημα 2008-2009 συνέβαλα καθοριστικά στην έναρξη αξιοποίησης κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», που ξεκίνησε το 2007 με ορίζοντα εξαετίας και είχε ως στόχους:

α) την ενίσχυση των δομών της κεντρικής, περιφερειακής διοίκησης, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
β) τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της οργάνωσης και λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών,
γ) την κατάρτιση των στελεχών του δημοσίου τομέα και
δ) την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το φιλόδοξο και απολύτως απαραίτητο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και το πέρασμά της στη νέα εποχή, προσέγγιζε τη δημόσια διοίκηση ως ενιαίο σύνολο και πρότεινε συστημικές δράσεις και οριζόντιες παρεμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Επιδίωξή του ήταν να διαμορφώσει ένα πραγματικά φιλικό πρόσωπο της διοίκησης προς τον πολίτη και να προσφέρει εύχρηστες υπηρεσίες, μειώνοντας ουσιαστικά την απαιτούμενη γραφειοκρατική διαδρομή και τον ατέλειωτο αριθμό απαραίτητων δικαιολογητικών.

Συνολικός στόχος της, με προγραμματισμένα έργα που κάλυπταν το σύνολο των τομέων της δημόσιας διοίκησης και των Περιφερειών της χώρας, υπήρξε ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης ώστε αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική και λειτουργική και επομένως πιο ανοικτή και προσπελάσιμη στον πολίτη, δίνοντας παράλληλα νέα ώθηση στην οικονομία.
Ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, συνεισέφερα ουσιαστική στην άντληση συνολικής επιχορήγησης 675 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό ταμείο.

Δυστυχώς, το πρόγραμμα αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ στο σύνολό του – ένα νέο, επικαιροποιημένο αλλά με ανάλογο σχεδιασμό εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει, επίσης, αποδώσει τα αναμενόμενα.

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο