Το πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. μοιάζει δυσνόητο. Μια τέτοιου είδους γνώση δεν είναι εύκολο να αποκτηθεί, αλλά είναι πολύτιμη. Ευτύχησα να αποκτήσω αυτή τη γνώση από το 1995 ήδη, ως Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επί 9 χρόνια, έως το 2004.

Ίσως ήταν πρακτικώς αναπόφευκτο να συμβεί έτσι, η αλήθεια όμως παραμένει: ενώ η “ιδέα” Ενωμένη Ευρώπη είναι θαυμαστά απλή και ξεκάθαρη, αλλά η θεσμική υλοποίησή της υπήρξε και παραμένει μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, κάποιοι θα την χαρακτήριζαν και δαιδαλώδη, ακόμη.

Το πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. μοιάζει δυσνόητο και απροσπέλαστο σε όποιον δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά με την αποκωδικοποίησή του. Μια τέτοιου είδους γνώση δεν είναι εύκολο να αποκτηθεί, αλλά είναι πολύτιμη και έχει ουσιαστική σημασία εάν θέλει κάποιος να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στους πολίτες, ταξιδιώτες, φοιτητές, εργαζόμενους ή επιχειρηματίες της Ένωσης.

Ευτύχησα να αποκτήσω αυτή τη γνώση από το 1995 ήδη, αφού διετέλεσα Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επί 9 χρόνια, έως το 2004.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έχει το πολύ υπεύθυνο έργο να αποτελεί το συνδετικό κρίκο της Ένωσης με τους Έλληνες πολίτες και, συγχρόνως, τη γέφυρα ορθής και υπεύθυνης επικοινωνίας τους με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιπροσωπεία παρέχει πληροφορίες για σπουδαστές και επιχειρηματίες, πρακτικές πληροφορίες, ενημερώσεις σε όλα τα info-points /europe direct της Ελλάδας, ενημέρωση για ευκαιρίες χρηματοδότησης, πληροφορίες για εκδηλώσεις και εκπαιδευτικό υλικό.
Παράλληλα, όμως, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για την επαφή του πολίτη με τις κεντρικές υπηρεσίες της Ε.Ε. και για περίπλοκα ζητήματα ή και για θέματα αρχής ακόμη και αυτό, αναγκαστικά, προϋποθέτει στενή επαφή με όλους τους φορείς που αποκρυσταλλώνουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές και διαμορφώνουν το πραγματικό διοικητικό περίγραμμα της Ένωσης.

Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο και στο διάστημα 1995-2004, μεταξύ άλλων, συνετέλεσα ουσιαστικά στο να απαντηθούν περισσότερα από 5000 ερωτήματα Ελλήνων πολιτών για μια πληθώρα κρίσιμων θεμάτων που αφορούσαν, από τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών έως τις παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου και τη διευκρίνιση εκκρεμών ζητημάτων ουσιαστικής σημασίας, ειδικά σε μια Ευρώπη που, μεταξύ άλλων, μετέβαινε εκείνη τη χρονική περίοδο στην ολοκλήρωση της Νομισματικής Ένωσης και το ευρώ.

Είναι μια περίοδος της επαγγελματικής μου ζωής για την οποία αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, όχι μόνον επειδή βοήθησα στο να διαμορφωθεί ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο της Ε.Ε. απέναντι στον Έλληνα πολίτη, αλλά και επειδή η λεπτομερής γνώση των ευρωπαϊκών πραγμάτων που αποκόμισα εκείνο το διάστημα είναι, κυριολεκτικά, ανεκτίμητη.

Αυτή η γνώση καλλιεργήθηκε εις βάθος και διευρύνθηκε σημαντικά τα επόμενα χρόνια και, εφόσον με τιμήσετε με την ψήφο σας, αυτή σκοπεύω να αξιοποιήσω στο έπακρο από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο τα προσεχή χρόνια, προκειμένου να εκπροσωπήσω επάξια την Ελλάδα  και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο