Ως Δήμαρχος ενός νησιού που δέχθηκε τα τελευταία 4 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα εντατικά, εκ του σύνεγγυς και εις βάθος, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνοποιώντας το στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
 

Πώς βλέπετε τη μάχη του σταυρού;

Είναι μια μάχη σκληρή. Στην πολιτική εμπεριέχεται και η μοναχικότητα και η σκληρότητα. Εγώ δεν εκφράζω αυτές τις έννοιες, ως άνθρωπος. Όμως, είμαι υποχρεωμένος να δώσω αυτή την μάχη. Το κάνω με στρατηγικό τρόπο, οργανωμένα και ελπίζω στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα κριθεί και από την συνολική πορεία του κόμματος και από την παρουσία, που μέχρι στιγμής είναι κυριαρχική, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μου έκανε την μεγάλη τιμή να με περιλάβει στο ψηφοδέλτιο.

Είναι, όμως κυρίως μια μάχη σε συνάρτηση της διάχυσης του ονόματος και των πραγμάτων που πρεσβεύει.

Γιατί κάποιος ψηφοφόρος να επιλέξει τον Μιχάλη Αγγελόπουλο;

Με την γνώση που έχω των ελληνικών Περιφερειών και με την παλαιότερη θητεία μου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ως περιφερειάρχης και ως γραμματέας Μεταρρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών, έχοντας ρίζες οικογενειακές και στην Αρκαδία και στην Θεσσαλονίκη και γνωρίζοντας καλά τα ελληνικά νησιά, εκπροσωπώντας 34 νησιωτικούς δήμους στην μάχη του ΦΠΑ, νομίζω ότι οι άνθρωποι που θα επιλέξουν συνειδητά, θα το κάνουν με διάθεση πραγματικής ενίσχυσης της υποψηφιότητάς μου.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Είναι τιμή για έναν πολιτικό να είναι Δήμαρχος στον τόπο του. Στη Σάμο επιτύχαμε ένα σπουδαίο έργο. Το Μάιο του 2014 οι συμπολίτες μου, μου έκαναν την τιμή να με αναδείξουν Δήμαρχο του ακριτικού νησιού -στο κοντινότερο σημείο, απέχει μόλις 1.250 μέτρα από την Τουρκία.

Θέλησα και επιδίωξα αυτή την εκλογή, επειδή ο τόπος καταγωγής μου και λίκνο των ωραιότερων μου παιδικών αναμνήσεων, είναι πραγματικά πανέμορφος, με ξεχωριστή και πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση τριών χιλιετιών, αλλά και περίφημα από την αρχαιότητα ήδη τοπικά προϊόντα -κυρίως το ξακουστό κρασί της.

Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ευρωβουλή, επειδή η γνώση μου των εσωτερικών μηχανισμών λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με τη εμπειρία και το έργο μου στην ΚΕΔΕ, το Κογκρέσο και, κυρίως στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος, μου διαμόρφωσαν μια ακλόνητη πεποίθηση.

Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε, οφείλει να προσεγγίσει όχι πλέον με θεωρητικό, αλλά με πραγματιστικό τρόπο τις προκλήσεις της εποχής μας.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

Στηρίζεται στην ισχυρή μου αντίληψη ότι δεν μπορούμε να είμαστε ουρά των εξελίξεων που μας αφορούν. Η χώρα μας οφείλει να καταστρώνει δομημένο σχεδιασμό και βάσει αυτού να διεκδικεί και ζητεί λύσεις στις δαιδαλώδεις διαδρομές της Ε.Ε. Αυτό απαιτεί παρουσία και ουσία.

Τα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη είναι μείζονα: ο ακραίος ευρωσκεπτικισμός, ο λαϊκισμός, η επανεμφάνιση του εθνικισμού, που απειλεί το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η διεύρυνση της Ε.Ε., οι ανισότητες μεταξύ Βορρά-Νότου, η κοινωνική πολιτική, το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, το δημογραφικό, η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, η ενεργειακή αυτοτέλεια, οι σχέσεις, εμπορικές και άλλες, με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, είναι όλα κρίσιμα θέματα που εντός της ερχόμενης πενταετίας θα απαιτήσουν σημαντικές δράσεις και ουσιαστικές λύσεις.

Αυτό είναι για μένα το διακύβευμα: η ανάδειξη ενός σώματος που θα έχει υγιή σύνθεση και δημιουργική δυναμική, ώστε να συντελέσει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και της επικράτησης μιας Ευρώπης πιο κοντά στις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και τις ελπίδες των πολιτών.

Ως Δήμαρχος Σάμου βρεθήκατε στο επίκεντρο του προσφυγικού ζητήματος…

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτελεί αιτία σοβαρών τριβών και δημιουργίας διαβρωτικών και διασπαστικών τάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρώτο επίπεδο αφορά στη διαχείριση εντός των συνόρων μας ενός θέματος που έχει ανθρωπιστικό περιεχόμενο, διαχειριστικό αντικείμενο και πολιτικό μήνυμα. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει πλήρης αποτυχία, καθώς εγκλωβίζονται διαρκώς από 12.000 έως 20.000 άνθρωποι στο Βόρειο Αιγαίο. Πολλοί από αυτούς έχουν προσφυγικό προφίλ, πολλοί έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ασύλου, αρκετοί είναι έτοιμοι να φύγουν για άλλες χώρες, αλλά ακόμη περιμένουν.

Τι σας δίδαξε η εμπειρία; Πώς θα μπορούσατε να την αξιοποιήσετε;

Ως Δήμαρχος ενός νησιού που δέχθηκε τα τελευταία 4 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα εντατικά, εκ του σύνεγγυς και εις βάθος, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνοποιώντας το στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Ποιες λύσεις προτείνετε;

Υπάρχουν διάφορες λύσεις- προσεγγίσεις για τις οποίες χρειάζεται προγραμματισμός και δραστηριοποίηση άμεση και αποτελεσματική.

Συγκεκριμένα, η δημιουργία ενδιάμεσου μηχανισμού για την εξέταση αιτήσεων ασύλου σε χώρες που έχουν αποδεχθεί να κατανεμηθούν πρόσφυγες. Η υλοποίηση της στρατηγικής ασφάλειας συνόρων με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το σύστημα των επανεισδοχών.

Η ενίσχυση της λειτουργίας της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex.

Η εξειδίκευση της κοινής δήλωσης Ευρώπης- Τουρκίας ώστε να μην μετατρέπονται τα νησιά μας σε αποθήκες ανθρώπων.

Η αποσυμφόρηση σε βάθος 6μήνου των ελληνικών νησιών.

Η κάλυψη της ευαλωτότητας με την υποστήριξη δικτύων, όπως το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων για την Αλληλεγγύη» σε ανταπόκριση του Ευρωπαϊκού αιτήματος που υπεβλήθη στις 3 Οκτωβρίου 2015 από τους Δήμους Στρασβούργου, Κατάνια και Ροβερέτο, με στόχο την ενδυνάμωση του συντονισμού των δράσεων και πρωτοβουλιών για την υποδοχή προσφύγων. Και, τέλος, η επιστροφή στην Τουρκία όσων ανθρώπων δεν έχουν προσφυγικό προφίλ.

Την ίδια στιγμή πρέπει να λύσουμε το ευαίσθητο θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Είναι μια τραγωδία για τη χώρα μας να μη μπορούμε να κάνουμε κάτι για 2.700 παιδιά σε όλη την Ελλάδα και να επικαλούμαστε αδυναμία δομών σίτισης, στέγασης αφήνοντάς τα έκθετα.

Η κατάσταση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, γιατί παραβιάζονται οι βασικές ανθρώπινες αξίες. Αν τις χάσουμε, απεμπολήσουμε ή αν υποχωρήσει από αυτές η Ελλάδα, τέλειωσε η Ευρώπη.

 

[17.05.2019]: Συνέντευξη στο nooz.gr και στο Λουκά Βελιδάκη

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο