Enwsi-Samou-me-Ellada_General_2018

Η πορεία μου - το όραμά μου

Η νησιωτική Ελλάδα και πολύ περισσότερο τα ακριτικά νησιά της, που αποτελούν σύνορα και της Ευρώπης, πρέπει να έλθουν στο επίκεντρο της προσοχής προκειμένου να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου με τις ηπειρωτικές περιοχές. Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι αντιμετωπίζουν ζητήματα που γνωρίζω πολύ καλά από την περίοδο 2014-19, όταν και είχα την τιμή να διατελέσω Δήμαρχος στον ενιαίο τότε Δήμο Σάμου, έχοντας άριστη και γόνιμη συνεργασία και με τους ομολόγους μου των δυο άλλων άλλων νησιών του Νομού μας. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια μεγάλη ευκαιρία να φέρουμε την έννοια “νησιωτικότητα” στην καρδιά του νομοθετικού έργου και είμαι έτοιμος, εφόσον με τιμήσετε με την ψήφο σας, να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σ’ αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα

Σάμος 2014-2019
Πορεία Έργου & Ουσίας (PDF)

Παρά τις έντονες εκκλήσεις και τις πολυάριθμες παρεμβάσεις μας όλους αυτούς τους μήνες, η κυβέρνηση, κακώς, συνέδεσε εξ αρχής το θέμα του ΦΠΑ με το βάρος που δέχονται τα νησιά μας από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

 

Με δεδομένο ότι η αναστολή της απόφασης για εξομοίωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου μ’ αυτούς της ηπειρωτικής χώρας υπήρξε κεντρικό ζητούμενο των αυτοδιοικητικών αρχών Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου και ο αγώνας μας γι’ αυτό το θέμα έχει ήδη φτάσει μέχρι τα ευρωπαϊκά όργανα, ίσως μοιάζει εκ πρώτης όψεως αβάσιμη η έντονη αντίδρασή μας στην πρόσφατη εξέλιξη, που αναβάλει για έξι μήνες – και μπορεί και «αορίστως»- αυτή την αύξηση.

Στην πραγματικότητα όμως είναι απολύτως δικαιολογημένη. Κι αυτό επειδή ένα κακό δε διορθώνεται ποτέ μ’ ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο, μάλιστα.

Παρά τις έντονες εκκλήσεις και τις πολυάριθμες παρεμβάσεις μας όλους αυτούς τους μήνες, η κυβέρνηση, κακώς, συνέδεσε εξ αρχής το θέμα του ΦΠΑ με το βάρος που δέχονται τα νησιά μας από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Δυστυχώς για εμάς επέμεινε σ’ αυτή την άκριτη, κοντόφθαλμη και επικίνδυνη στάση και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με αποτέλεσμα τα δύο αυτά θέματα να «ταυτιστούν» πλέον στη πράξη, αφού μπήκαν στην ίδια ζυγαριά και το ένα αποτελεί το αντίβαρο του άλλου!

Η κυβέρνηση όφειλε – και είχε κάθε λόγο και νομιμοποίηση – να διεκδικήσει τους μόνιμα μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα ελληνικά νησιά αποκλειστικώς στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρακτικών για τη νησιωτικότητα. Να ζητήσει, δηλαδή, να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ό,τι ακριβώς ισχύει για σχεδόν όλες τις νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε.  Αντ’ αυτού, κατόπιν εορτής κιόλας, ζήτησε να της επιτραπεί μια εξάμηνη αναστολή της αύξησής τους σε πέντε μόνο νησιά επειδή αυτά δέχονται προσφυγικές ροές. Με άλλα λόγια και απεμπόλησε το δικαίωμα να επικαλεστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, συγχρόνως, “σφράγισε” τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο, ως τόπους στους οποίους, αναπόφευκτα, θα στοιβάζονται απεγνωσμένοι πρόσφυγες και μετανάστες! Τόσοι όσοι θα επιθυμούν οι αδίστακτοι διακινητές και έμποροι ελπίδας!

Όμως τα νησιά μας έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους: επισήμως 17.000 άνθρωποι, μεταξύ τους και εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά, γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες, είναι εγκλωβισμένοι επάνω τους, σε δομές που μετά βίας επαρκούν για 7-8.000 συνολικά. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι μέχρι το Σεπτέμβριο ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει τους 10.000 και ότι, παράλληλα, δεν πρόκειται να δημιουργηθούν άλλα hot-spots στα νησιά μας, η ανησυχία μας είναι έντονη και, δυστυχώς, απόλυτα δικαιολογημένη βάσει της πικρής εμπειρίας μας από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα.

Εάν στην επικείμενη διμερή συμφωνία με τη Γερμανία δεν προβλεφθεί ρητώς ότι τυχόν επαναπροώθηση προσφύγων δεν θα αφορά στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, η κατάσταση σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο θα γίνει εκρηκτική και μπροστά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αναστολή στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μοιάζει σχεδόν ανεδαφική. Πολύ δε περισσότερο εφόσον αφορά μόλις ένα εξάμηνο ακόμη και έχει επιτευχθεί στη βάση λάθος λόγων και με πιθανώς ανυπολόγιστο αντίτιμο. Σύμφωνα με Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, τον Δεκέμβριο θα εκδοθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει νέα αναστολή!

Το προσφυγικό ζήτημα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να συνδέεται με κάτι που αποτελεί δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών.

Προς αυτή την κατεύθυνση δίνουμε όλους αυτούς τους μήνες και θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας, εντός και εκτός Ελλάδος.

Δημοσιεύτηκε 4 Ιουλίου 2018

Πηγή:  https://marketpost.gr/opinions/prosfygiko-zhthma-aigaio/42058/

e-max.it: your social media marketing partner
michalis-angelopoulos-kyriakos-mhtsotakis

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αλλά, συγχρόνως, εξασφαλίζει και τις προοπτικές προόδου και ανάπτυξης της χώρας και, κυρίως, των ευαίσθητων ακριτικών περιοχών της, όπως είναι τα νησιά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο