Enwsi-Samou-me-Ellada_General_2018

Η πορεία μου - το όραμά μου

Η νησιωτική Ελλάδα και πολύ περισσότερο τα ακριτικά νησιά της, που αποτελούν σύνορα και της Ευρώπης, πρέπει να έλθουν στο επίκεντρο της προσοχής προκειμένου να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου με τις ηπειρωτικές περιοχές. Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι αντιμετωπίζουν ζητήματα που γνωρίζω πολύ καλά από την περίοδο 2014-19, όταν και είχα την τιμή να διατελέσω Δήμαρχος στον ενιαίο τότε Δήμο Σάμου, έχοντας άριστη και γόνιμη συνεργασία και με τους ομολόγους μου των δυο άλλων άλλων νησιών του Νομού μας. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια μεγάλη ευκαιρία να φέρουμε την έννοια “νησιωτικότητα” στην καρδιά του νομοθετικού έργου και είμαι έτοιμος, εφόσον με τιμήσετε με την ψήφο σας, να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σ’ αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα

Σάμος 2014-2019
Πορεία Έργου & Ουσίας (PDF)

Ο καλοκαιρινός επισκέπτης της, μπορεί να συνδυάσει την παγκοσμίως γνωστή ελληνική φιλοξενία όχι μόνο με τις υπέροχες παραλίες του νησιού, αλλά, εξαιτίας και του εντυπωσιακού ορεινού όγκου της, όπως και της ιστορίας της και με πολλές ακόμη δραστηριότητες φυσιολατρικού, περιηγητικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

 

Στο Ανατολικό Αιγαίο, στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής, η Σάμος περιμένει εγκάρδια τον επισκέπτη για να τον μυήσει στα μυστικά της. Ορεινή, μυστηριώδης μα και φιλόξενη, γνωστή από την αρχαιότητα, η Σάμος είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί. Με φανταστική ακτογραμμή και μοναδικές παραλίες, καταπράσινο φυσικό τοπίο με δάση, αμπέλια, αρχαίους ελαιώνες και πανέμορφα χωριουδάκια, διάσπαρτα στις βουνοπλαγιές της.

Διότι η Σάμος δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί.

Πατρίδα του Πυθαγόρα, του Επίκουρου και του Αρίσταρχου, διαθέτει 3.000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού και αναρίθμητα σχετικά αξιοθέατα, με το Όρυγμα του Ευπαλίνου να αποτελεί, σ’ αυτόν τον τομέα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως ανεπανάληπτο επίτευγμα της αρχαίας Μηχανικής.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η Σάμος υπέβαλε και πρόταση να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, για το έτος 2021, με κύριο μήνυμα το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού: Άνθρωπος2 + Δημιουγικότητα2 = Πολιτισμός2. Θα τα καταφέρουμε στην επόμενη προσπάθεια, αλλά έως τότε, η εμπειρία που αποκτήσαμε και οι δομές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της διεκδίκησης θα αποτελούν ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τον επισκέπτη της.

Η Σάμος, όμως, είναι και κάτι παραπάνω από τον πολιτισμό της. Ο καλοκαιρινός επισκέπτης της, μπορεί να συνδυάσει την παγκοσμίως γνωστή ελληνική φιλοξενία όχι μόνο με τις υπέροχες παραλίες του νησιού, αλλά, εξαιτίας και του εντυπωσιακού ορεινού όγκου της, όπως και της ιστορίας της και με πολλές ακόμη δραστηριότητες φυσιολατρικού, περιηγητικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Μπορεί να απολαύσει εξαιρετικό φαγητό, να διασκεδάσει όσο και όπως θέλει, να παρακολουθήσει πολύ ενδιαφέροντα δρώμενα και να αποκομίσει από τις διακοπές του μια ολοκληρωμένη αίσθηση απόδρασης!

Οι σαμιακές ακτές με τα διαυγή νερά και τον εκπληκτικό, γεμάτο ζωή βυθό, θα γοητεύσουν τους λάτρεις της ελεύθερης κατάδυσης και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, με ανέμους μέτριας έντασης και οι κοντινοί ενδιαφέροντες προορισμοί στα γειτονικά παράλια και νησιά, δίνουν την ευκαιρία για μοναδικές ιστιοπλοϊκές εμπειρίες. Η βόρεια πλευρά του νησιού, όπου πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι, είναι δημοφιλής στους λάτρεις της ιστιοσανίδας και του kitesurfing.

Η Σάμος διαθέτει 3 λιμάνια: στην Πόλη της Σάμου, στο Καρλόβασι και στο Πυθαγόρειο τα οποία είναι πιστοποιημένοι εισόδοι Σένγκεν. Και στα 3 λιμάνια γίνονται όλες οι διαδικασίες εισόδου και εξόδου όλο το 24ωρο και λειτουργούν οργανωμένα τελωνεία. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι τέτοιες, ώστε ο απαιτούμενος χρόνος να είναι ο ελάχιστος! Οι υπηρεσίες των λιμένων παρέχονται από δημόσιο φορέα και υπάρχουν οι βασικές υποδομές που εξυπηρετούν τις πρώτες ανάγκες των επιβατών.

Λιμάνι Σάμου (Βαθέος)
Το λιμάνι Βαθέος αποτελεί πύλη εισόδου-εξόδου πιστοποιημένο κατά κώδικα ISPS. O λιμένας Βαθέος μπορεί να υποδεχτεί ένα πλοίο (κρουαζιερόπλοιο) για ασφαλή παραμονή με παράλληλο κατάπλου ενός ακόμη διαστάσεων έως 300 μέτρων.

Υπάρχει λιμενοβραχίονας εφοδιασμένος στην εσωτερική και εξωτερική του πλευρά με πιστοποιημένους προσκρουστήρες (fendfers) πάνω στο οποίο μπορεί να πλαγιοδετήσει πλοίο έως 300m. μήκους.

Στον κόλπο Βαθέος, ο οποίος είναι ο 2ος μεγαλύτερος φυσικός κόλπος στην Ελλάδα, μπορεί με ασφάλεια να αγκυροβολήσει οποιοδήποτε πλοίο. Να σημειωθεί ότι ο λιμενοβραχίονας και ο κόλπος Βαθέος είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι από τους Βόρειους ανέμους που πνέουν συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.

Ο λιμενοβραχίονας βρίσκεται μέσα στην πόλη της Σάμου και το σημείο αποβίβασης απέχει μόλις λίγα μέτρα από το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Στα σκάφη παρέχεται η δυνατότητα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και παραλαβής- μεταφοράς απορριμμάτων με φορτηγό. Οι προμήθειες (τρόφιμα- αναλώσιμα) μπορούν να γίνουν από την αγορά της Σάμου.

Λιμάνι Πυθαγορείου
Το λιμάνι Πυθαγορείου αποτελεί πύλη εισόδου-εξόδου πιστοποιημένο κατά κώδικα ISPS. Μπορούν να δέσουν δύο πλοία μέχρι 180, μέτρων στον εξωτερικό λιμενοβραχίονα ενώ στον εσωτερικό από 20 έως 40 σκάφη και μέχρι 20 m. μήκους.

Το βάθος του λιμένα είναι 8 μέτρα εξωτερικά και 3,5 μέτρα εσωτερικά. Το λιμάνι διαθέτει προσκουστήρες τελευταίας γενιάς και πήλερ που εξυπηρετούν θαλαμηγά σκάφη.

 

Λιμάνι Καρλοβάσου
Το λιμάνι Καρλοβάσου αποτελεί πύλη εισόδου-εξόδου πιστοποιημένο κατά κώδικα ISPS. Εξυπηρετεί τις ανάγκες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σάμου με τον Πειραιά, τη Χίο, την Λέσβο, την Ικαρία, τους Φούρνους, την Κω και την Ρόδο. Παράλληλα, εξυπηρετεί τη σύνδεση με το Σεφεριχισάρ της Τουρκίας.

 

Τουριστικό Αγκυροβόλιο Μαραθοκάμπου
Το τουριστικό αγκυροβόλιο Μαραθοκάμπου αποτελεί τη νεότερη προσθήκη στην λιμενική υποδομή του νησιού. Μπορεί να δεχθεί εκατό σκάφη από 6 έως 25 μέτρα στα οποία μπορούν να παρασχεθούν ρεύμα, νερό και εφοδιασμός από την τοπική αγορά. Στο εγγύς μέλλον αναμένεται η σύνδεση του Μαραθοκάμπου με γειτονικά νησιά τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η Πάτμος.

Μαρίνα Σάμου
Η Μαρίνα της Σάμου βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο νησί της Σάμου στο ανατολικό Αιγαίο. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, μόλις 500m. μακριά από το γραφικό χωριό Πυθαγόρειο, σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον.

Χτισμένο σύμφωνα με τελευταίας τεχνολογίας προδιαγραφές, προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών για σκάφη και «σκαφάτους». Η Μαρίνα Σάμου προσφέρει αγκυροβόλιο κοντά στο χωριό, αλλά την ίδια στιγμή είναι ένα απομονωμένο και καλά προστατευμένο σημείο, ιδανικό για όσους εκτιμούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο του νησιού (3χλμ.), η Μαρίνα Σάμου έχει χωρητικότητα ελλιμενισμού 280 σκαφών και μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη μήκους έως 50m. Η έκταση διαχείμασης σκαφών της μαρίνας μπορεί να φιλοξενήσει έως 170 σκάφη, και όλο το χρόνο προσφέρεται υπηρεσία συντήρησης και εγκαταστάσεις επισκευών.

 

Φεστιβάλ θαλάσσιου τουρισμού

11-14 Απριλίου 2019 Μαρίνα Αλίμου

e-max.it: your social media marketing partner
michalis-angelopoulos-kyriakos-mhtsotakis

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αλλά, συγχρόνως, εξασφαλίζει και τις προοπτικές προόδου και ανάπτυξης της χώρας και, κυρίως, των ευαίσθητων ακριτικών περιοχών της, όπως είναι τα νησιά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο