Enwsi-Samou-me-Ellada_General_2018

Η πορεία μου - το όραμά μου

Η νησιωτική Ελλάδα και πολύ περισσότερο τα ακριτικά νησιά της, που αποτελούν σύνορα και της Ευρώπης, πρέπει να έλθουν στο επίκεντρο της προσοχής προκειμένου να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου με τις ηπειρωτικές περιοχές. Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι αντιμετωπίζουν ζητήματα που γνωρίζω πολύ καλά από την περίοδο 2014-19, όταν και είχα την τιμή να διατελέσω Δήμαρχος στον ενιαίο τότε Δήμο Σάμου, έχοντας άριστη και γόνιμη συνεργασία και με τους ομολόγους μου των δυο άλλων άλλων νησιών του Νομού μας. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια μεγάλη ευκαιρία να φέρουμε την έννοια “νησιωτικότητα” στην καρδιά του νομοθετικού έργου και είμαι έτοιμος, εφόσον με τιμήσετε με την ψήφο σας, να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σ’ αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα

Σάμος 2014-2019
Πορεία Έργου & Ουσίας (PDF)

Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει είναι να πείσουμε τους πολίτες της Ένωσης ότι συναποτελούν - παρά τις διαφοροποιήσεις τους σε γλωσσικό και πολιτισμικό επίπεδο – μία υπερδύναμη που μπορεί να είναι το ανάχωμα σε κάθε κρίση και κακή επιρροή.

Aπό την αυτοδιοίκηση στην Ευρωβουλή. Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

 

Είναι τιμή για έναν πολιτικό να είναι Δήμαρχος στον τόπο του. Στη Σάμο επιτύχαμε ένα σπουδαίο έργο, στην πράξη. Το Μάιο του 2014 οι συμπολίτες μου, μου έκαναν την τιμή να με αναδείξουν Δήμαρχο του ακριτικού νησιού -στο κοντινότερο σημείο, απέχει μόλις 1250 μέτρα από την Τουρκία. Θέλησα και επιδίωξα αυτή την εκλογή, επειδή ο τόπος καταγωγής μου και λίκνο των ωραιότερων μου παιδικών αναμνήσεων, είναι πραγματικά πανέμορφος, με ξεχωριστή και πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση τριών χιλιετιών, αλλά και περίφημα από την αρχαιότητα ήδη τοπικά προϊόντα -κυρίως το ξακουστό κρασί της.

Συγχρόνως, όμως, είναι ένας τόπος στον οποίο πάρα πολλά πράγματα έπρεπε να γίνουν προκειμένου αυτά τα εγγενή πλεονεκτήματά της, σε συνδυασμό με τη φήμη της ως νησιού του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου, του Επίκουρου και του Ευπαλίνου, να μπορέσουν να αξιοποιηθούν ουσιαστικά, ώστε να της δώσουν τη θέση που της αξίζει, ως αποθετηρίου πολιτισμού και τουριστικού προορισμού υψηλού επιπέδου.

Η δουλειά για να επιτευχθούν τα πιο πάνω ξεκίνησε άμεσα, παρά τις δεκάδες εκκρεμότητες πολλών ετών που κληρονόμησε η δημοτική αρχή το 2014. Και απέδωσε πάρα πολλά, αν και οι πόροι ήταν και παραμένουν περιορισμένοι και παρότι το νησί βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος από το καλοκαίρι του 2015.

Η θητεία μου ως Δημάρχου Σάμου σε μια περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη θέση μου ως εκλεγμένου Αντιπροέδρου στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης - θεσμό με 648 αιρετούς που εκπροσωπούν περίπου 200.000 Δήμους και Περιφέρειες από τις 47 χώρες - μέλη του Συμβουλίου, με έχουν πείσει ότι η αμεσότητα της επαφής της τοπικής αυτοδιοίκησης με την καθημερινότητα της κοινωνίας, μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό στοιχείο για τον εξορθολογισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών και τη στροφή τους προς μία κατεύθυνση με πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ευρωβουλή, επειδή η ευρεία και λεπτομερής γνώση μου των εσωτερικών μηχανισμών λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με τη εμπειρία και το έργο μου στην ΚΕΔΕ, το Κογκρέσο και, κυρίως στην πρώτη γραμμή  του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος, μου διαμόρφωσαν μία ακλόνητη πεποίθηση. Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε, οφείλει να προσεγγίσει όχι πλέον με θεωρητικό, αλλά με πραγματιστικό τρόπο τις προκλήσεις της εποχής μας. Και, συνεπώς, να έλθει σε πολύ πιο στενή επαφή με την καθημερινότητα και το βίωμα των πολιτών της, έτσι όπως μόνον η τοπική αυτοδιοίκηση, το βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας, μπορεί να κατανοήσει και καταγράψει.

 

Με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, όμως, με εκλογή με σταυρό σε μία εκλογική περιφέρεια που είναι το σύνολο της Επικράτειας, ευλόγως λένε κάποιοι πως ευνοούνται αναγνωρίσιμα πρόσωπα

 

Ξέρετε, το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο στη χώρα μας. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και να τεθεί στην κρίση των συμπολιτών του. Οφείλουμε στη Νέα Δημοκρατία ως προοδευτική, φιλελεύθερη δύναμη, με σεβασμό και πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και κεκτημένο να στείλουμε τους καλύτερους στην Ευρωβουλή. Δεν είναι θέμα “δυνατών ονομάτων” αλλά δυναμικής εκπροσώπησης των πολιτών που μας εμπιστεύονται και αναζητούν παραπάνω λόγους για να προσέλθουν στην κάλπη. Κι ένας λόγος παραπάνω, να αποδείξουμε και στη νέα γενιά, ότι δεν επιλέγουμε υποψηφίους χωρίς παιδεία, τόλμη και φωνή ευρωπαϊκή.

Είναι αλήθεια ότι ο αγώνας που επέλεξα και με τον οποίο με τίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι εύκολος. Έχω, όμως, πει ότι η εμπειρία και οι δυνάμεις μου είναι στη διάθεση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να καταφέρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μου θα προσπαθήσω να επισκεφτώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και να αφουγκραστώ τα ζητήματα που θα μου θέσουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μου σε κάθε Περιφέρεια. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο στόχος της εκπροσώπησης της χώρας μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Να μεταφέρω τα αιτήματα των πολιτών, να επιλύσουμε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και να ενισχύσουμε το ρόλο του κάθε πολίτη της χώρας μας, ως Ευρωπαίου πολίτη.

 

Η ΝΔ χαρακτηρίζει δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές και ζητάει από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα κατά της κυβέρνησης. Πού έχει τεθεί ο πήχης του εκλογικού αποτελέσματος;

 

Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι νέα σελίδα για τη χώρα, χωρίς λαϊκισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια με την θέση μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει χαρακτηριστικά πει ότι οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν «καταδίκη της κυβέρνησης με μια ταυτόχρονα ισχυρή Ν.Δ.».

Ο πήχης λοιπόν είναι το πιο ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτικών που ταλανίζουν τη χώρα μας και η ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων που θα πολεμήσουν για μια ισότιμη μεταχείριση της Ελλάδας και ισχυροποίηση του ρόλους της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι γεγονός, ότι τα παιχνίδια με τις εκλογές από τον κ. Τσίπρα και η μετάθεση των εθνικών εκλογών σε χρόνο που θα ορίζεται από την αναμέτρησή του σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο δε βοηθούν να επέλθει άμεσα και αποτελεσματικά η ισορροπία που θέλουν οι πολίτες. Ως εκ τούτου, εμείς καλούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους σε μεγάλη συμμετοχή και απόδοση του αποτελέσματος που θα αποδείξουν ότι ο χρόνος αυτής της Κυβέρνησης έχει οριστικά τελειώσει.

 

Ποια θέματα θα θέλατε να αναδείξετε και πού θα εστιάσετε στον πολιτικό σας λόγο ενόψει των ευρωεκλογών;

 

Θέτω τρεις βασικούς στόχους. Πρώτον, να εφαρμοστούν ανθρωπιστικές, ρεαλιστικές λύσεις και προβλέψεις για το προσφυγικό / μεταναστευτικό που απασχολεί την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου. Δεύτερον, να αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη χώρα μας οι νομοθετικές προβλέψεις και βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. για τη νησιωτικότητα. Και, τέλος, να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη.

Πιο αναλυτικά και αναφορικά με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα οφείλω να σημειώσω ότι αποτελεί αιτία σοβαρών τριβών και δημιουργίας διαβρωτικών και διασπαστικών τάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Δήμαρχος ενός νησιού που δέχθηκα τα τελευταία 4 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα εντατικά, εκ του σύνεγγυς και εις βάθος, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνοποιώντας το στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Δεύτερον, αξιοποίηση όλων των μέσων για την ανάδειξη και εφαρμογή της νησιωτικότητας, θέμα στο οποίο φυσικά ανήκουν και η εφαρμογή μονίμως χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, καθώς και η πλήρης αποσύνδεση του θέματος από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.  Η Ελλάδα είναι η πλέον νησιωτική χώρα της Ευρώπης, αλλά, δυστυχώς, ελάχιστα απ’ όσα προβλέπει ακόμη και το Σύνταγμά μας υλοποιεί εντός αυτού του πλαισίου, προκειμένου τα νησιά μας να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες με τις ηπειρωτικές περιοχές, ξεπερνώντας τα εγγενή μειονεκτήματα τους λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της απομόνωσής τους: τα υψηλά μεταφορικά κόστη, την ενεργειακή αυτονομία, τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, την υδροδότησή τους κ.λπ. Ως Δήμαρχος Σάμου, αλλά και πρόεδρος της επιτροπής νησιωτικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, έχω αποκτήσει ουσιαστική γνώση γύρω από το ζήτημα αυτό και έχω αγωνιστεί προκειμένου να ληφθούν πραγματιστικά και βιώσιμα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο εντός χώρας όσο και στην Ευρώπη.

Κυρίαρχο στόχο μου αποτελεί και η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη. Η θητεία μου στο Κογκρέσο, αλλά και η επιτόπου παρουσία μου σε αρκετές χώρες που έχουν συνυπογράψει και προσπαθούν να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα από το Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν υπάρξει για μένα εξαιρετικά χρήσιμες και διδακτικές εμπειρίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά του πρώτου βαθμού, αποτελεί τη "φωνή" του Ευρωπαίου πολίτη απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και, σε εποχές ευρωσκεπτικισμού και ανόδου του λαϊκισμού, η εμπειρία της οφείλει να ληφθεί υπόψιν σε θεμελιώδες επίπεδο.

 

Η Ε.Ε. του σήμερα γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των λαών κάτι που για πολλούς είναι η αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς;

 

Η Ε.Ε, παρά τις δυστοκίες της στη διαχείριση μιας σειράς θεμάτων που κυρίως έπληξαν τους λαούς του Νότου, έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρίσκει λύσεις και να προχωρά σε γενναίες αποφάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, απέδειξε την αλληλεγγύη των λαών της Ένωσης. Δάνεισαν τη χώρα μας δημιουργώντας μηχανισμούς που δεν θα φανταζόμασταν 15 χρόνια πριν.

Επίσης, η Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει την συνεχή πρόσκληση σε εμπορικό και αναπτυξιακό επίπεδο των μεγεθών της Κίνας και της Ινδίας, καθώς και την πολεμική της Ρωσίας. Έχει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος με μία ταυτόχρονη προκλητική πολιτική της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή η οικονομική πολιτική της Ευρώπης έχει δημιουργήσει δύο ταχύτητες ανάπτυξης, παρά του ότι το πακέτο Γιούνκερ υπήρξε γενναιόδωρο με τη χώρα μας. Δεν φτάνει, θα μου πείτε, στο πορτοφόλι μας αυτή η γενναιοδωρία. Είναι άτοπη μια τόσο επιφανειακή προσέγγιση τη στιγμή που επί παραδείγματι, έργα οδοποιίας και περιφερειακής ανάπτυξης γίνονται με πακέτα ευρωπαϊκά ή που οι βρεφονηπιακοί σταθμοί επιχορηγούνται από το ΕΣΠΑ.

Όλα αυτά, μαζί με τις φωνές εξόδου από την Ε.Ε. αλλά και την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν, όντως, αναζωπυρώσει ακραίο εθνικισμό και μια σειρά λαϊκιστικών δυνάμεων, που πείθουν τους Ευρωπαίους ότι μπορούν να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους για μία καλύτερη ζωή.

Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει είναι να πείσουμε τους πολίτες της Ένωσης ότι συναποτελούν - παρά τις διαφοροποιήσεις τους σε γλωσσικό και πολιτισμικό επίπεδο - μία υπερδύναμη που μπορεί να είναι το ανάχωμα σε κάθε κρίση και κακή επιρροή.

Αυτό που δεν έχει κατανοήσει κάθε πολίτης που ανήκει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ότι δεν αποτελεί απλά μέλος μιας νομισματικής ένωσης, μέσω του κάθε κράτους - μέλους. Και είναι δική μας ευθύνη - των πολιτικών  - να πείσουμε ότι απαιτείται η οικοδόμηση μιας Ευρώπης που δεν θα έχει μόνο κοινό νόμισμα αλλά θα προσπαθεί να φέρει οικονομική προκοπή σε όλες τις χώρες-μέλη, μίας Ευρώπης που θα θέλει όλα τα μέλη της να προοδεύουν, που θα μπορεί όλα να τα στηρίζει εγκαίρως και χωρίς κρίσεις.

Δημοσιεύτηκε στο myportal.gr 22-03-2019

http://myportal.gr/m-aggelopoyloy-stis-eyroekloges-theloyme-ichiro-minyma-apodokimasias-tis-kyvernisis/

e-max.it: your social media marketing partner
michalis-angelopoulos-kyriakos-mhtsotakis

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αλλά, συγχρόνως, εξασφαλίζει και τις προοπτικές προόδου και ανάπτυξης της χώρας και, κυρίως, των ευαίσθητων ακριτικών περιοχών της, όπως είναι τα νησιά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο