Enwsi-Samou-me-Ellada_General_2018

Η πορεία μου - το όραμά μου

Η νησιωτική Ελλάδα και πολύ περισσότερο τα ακριτικά νησιά της, που αποτελούν σύνορα και της Ευρώπης, πρέπει να έλθουν στο επίκεντρο της προσοχής προκειμένου να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου με τις ηπειρωτικές περιοχές. Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι αντιμετωπίζουν ζητήματα που γνωρίζω πολύ καλά από την περίοδο 2014-19, όταν και είχα την τιμή να διατελέσω Δήμαρχος στον ενιαίο τότε Δήμο Σάμου, έχοντας άριστη και γόνιμη συνεργασία και με τους ομολόγους μου των δυο άλλων άλλων νησιών του Νομού μας. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια μεγάλη ευκαιρία να φέρουμε την έννοια “νησιωτικότητα” στην καρδιά του νομοθετικού έργου και είμαι έτοιμος, εφόσον με τιμήσετε με την ψήφο σας, να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σ’ αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα

Σάμος 2014-2019
Πορεία Έργου & Ουσίας (PDF)

Συνέντευξη του κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, Δημάρχου Σάμου στη Μail.

Κύριε Αγγελόπουλε, είστε Δήμαρχος σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά. Μιλήστε μας για τον τόπο σας.

 

Τον τόπο τον διατρέχει η αειφορία, υπάρχει μια αρμονία τοπίου, θάλασσας, ορεινών όγκων, μικρών πόλεων και βεβαίως, μια πολύ ιδιαίτερη γεωγραφική θέση στα 1100 μέτρα από τις τουρκικές ακτές, με πάρα πολλές παραλίες πρώτης επιλογής και βεβαίως με ένα τόπο που κυριαρχεί το πράσινο και η στέγη. Δεν έχουμε δηλαδή έλλειψη καλαισθησίας. Αντίθετα υπάρχει διάχυτη στη Σάμο μια συμπόρευση του τοπίου με την ανθρώπινη δημιουργία.

Ο τόπος βεβαίως, έχει μια μεγάλη και μακράν ιστορία, νησί του Πυθαγόρα του φιλόσοφου, νησί του Αρίσταρχου, νησί του Ευπαλίνου, νησί του Επίκουρου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί τόποι, με μεγάλο ενδιαφέρον, μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, το Παλαιοντολογικό Μουσείο στους Μυτιληνιούς, το Κλασσικό Μουσείο στην Πρωτεύουσα, στο Βαθύ, και επειδή ως Δήμαρχος όλου του νησιού για εμάς και προσωπικά, ο πολιτισμός συνδέεται απόλυτα με τον τουρισμό είναι σαφές ότι αυτή η ανάδειξη των ιδιαιτέρων σημείων της Σάμου, τα πολλά ενδιαφέροντα Μοναστήρια, τα Μουσεία μας και οι παλιές μας τέχνες όπως οι Ταρσανάδες όπου φτιάχνονται ακόμα από τους καραβομαραγκούς σκάφη, σκαριά. Όλα αυτά πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή.

Και σίγουρα αυτή η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη.

Τι σημαίνει για εσάς αλλά και για τους κατοίκους της Σάμου αυτή η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά σήμερα;

Σημαίνει τα απαραίτητα όπλα. Έχουμε αυτά τα απαραίτητα όπλα δηλαδή, πνευματικό ολπισμό και πραγματικές δυνατότητες αξιοποίησης, ούτως ώστε βασισμένοι πάνω στην ιστορία μας να έχουμε μια κοινωνία που λειτουργεί, που δέχεται φιλόξενα τους ξένους επισκέπτες, μια κοινωνία που επέδειξε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της στο προσφυγικό και μια κοινωνία που δεν αφίσταται πολύ παλαιάς εποχής, από πλευράς δηλαδή γνώσης και ενδιαφέροντος αποτύπωσης της ιστορικότητος και των ειδικών αυτών διαδρομών ενός τόπου από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα. Ο βαθμός της ευθύνης με τον βαθμό της προικοδότησης πάντοτε είναι σε μια συνεχή επαφή, η προσπάθεια γίνεται να μην απέχει πολύ το ένα από το άλλο.

Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζουμε ότι έχετε κάνει τεράστιο έργο για τη Σάμο και γνωρίζουμε ακόμα ότι ο Δήμος σας είναι πάρα πολύ δραστήριος. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για τη Σάμο;

Κατ’ αρχάς δεν νομίζω ότι έχω κάνει τεράστιο έργο. Πιστεύω ότι το έργο που γίνεται είναι θεσμικό, συγκροτημένο, σοβαρό, βήμα-βήμα παρά τις πολλές αντιξοότητες που υπάρχουν, κυρίως η έλλειψη πόρων, εισήγηση μεταξύ αρμοδιοτήτων διαφόρων βαθμών εξουσίας, αλλά και βεβαίως, η πρόσφατη τεράστια οικονομική κρίση που έπνιξε όλη την Ελλάδα εμποδίζουν πραγματικά να κάνει κανείς ένα έργο το οποίο θα ήθελε ακριβώς. Από την άλλη πλευρά το να υπερασπίζεσαι τη Σάμο αποτελεί μεγίστη τιμή. Να σας πω μόνο ότι στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που γίνεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, σε πάρα πολλές, σε χιλιάδες πόλεις της Ευρώπης ανάμεσα σε 2247 υποψήφιες, η Σάμος μπήκε στη δεκάδα. Και μπήκε στη δεκάδα επειδή ακριβώς παρουσίασε ένα κομμάτι του οράματός της που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η βιώσιμη κινητικότητα, τα ποδήλατα, ποδήλατα για ΑμεΑ και θα μπορούν να συνδέουν διάφορα χωριά της Σάμου με μονοπάτια και βεβαίως, η ανάδειξη όπως η σπηλιά του Πυθαγόρα που μπορούν πάντοτε να δώσουν προστιθέμενη αξία. Στις 29 Ιουνίου, σε λίγες μέρες από σήμερα δηλαδή, στο Στρασβούργο η Σάμος μαζί με άλλους έξι Δήμους από την Ευρώπη θα έχει τη ύψιστη τιμή να της απονεμηθεί το Ευρωπαϊκό δίπλωμα, ένας διαγωνισμός που γίνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 1955 και μετά. Διαγωνισμός που έχει σχέση με την αειφορία των προγραμμάτων, την αλληλεγγύη, τις αδελφοποιήσεις… Αμοίβεται δηλαδή, απονέμεται φόρος τιμής σε ένα Δήμο που σε αυτούς τους τομείς ενήργησε με υπευθυνότητα, με πρόγραμμα άρα και με όραμα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών συγκροτείται από 200 χιλιάδες Δήμους, Περιφέρειες και Κοινότητες της Ευρώπης, οι οποίοι εκλέγουν 324 αντιπροσώπους για τους Δήμους και 324 για το Περιφερειακό επίπεδο. Με τα βήματα αυτά προσπαθούμε να έχουμε τη Σάμο στην επικαιρότητα, προσπαθούμε να δώσουμε διέξοδο σε δημιουργική ικανότητα και διάθεση πολλών κατοίκων και Ομάδων Εθελοντών από τους οποίους είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, στη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και στη θάλασσα και στη δυνατότητα η ιστορία μας να συμβαδίζει με το σήμερα.

Γνωρίζουμε ότι έχετε προγραμματίσει μια πληθώρα εκδηλώσεων με μεγάλο ενδιαφέρον για το καλοκαίρι. Τα πολύ δημοφιλή «Ηραία-Πυθαγόρεια» έχουν «σπάσει» τα σύνορα της Σάμου αλλά και της Ελλάδας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό το Φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» φέτος θα είναι εμπλουτισμένο και από τη στρατηγική συνεργασία με τον Δήμο του Κρότωνα στην Καλαβρία, στην Ιταλία. Ο Κρότωνας, ο Δήμος, η περιοχή, η πόλη υποδέχθηκε τον φιλόσοφο, μαθηματικό και μουσικό Πυθαγόρα μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα. Η αποστολή λοιπόν, από τον Κρότωνα, η οποία θα έρθει για να λάβει μέρος στη μεγάλη πομπή των «Ηραίων-Πυθαγορείων» θα αποτελέσει το διακριτό εκείνο θέμα σε μια πολύ μεγάλη διαδικασία όπως σωστά είπατε, που αρχίζει τον Μάϊο μήνα και τελειώνει τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει διαλέξεις αστροφυσικής, αστρονομίας, ειδικές διαλέξεις για την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά, μουσικά δρώμενα με κλασσική μουσική, με σύγχρονη μουσική, με δημιουργίες και με νέα συγκροτήματα και βεβαίως, και με Σάμιους καλλιτέχνες καθώς και πολλές παραστάσεις θεατρικές, είτε το θέατρο αφορά τους μεγαλύτερους είτε αφορά τα παιδιά. Είναι μια μεγάλη διαδικασία αυτή, και πραγματικά είναι άξια προσοχής. Η Σάμος λοιπόν, γίνεται γνωστή από το Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» προσπαθούμε να το αναβαθμίζουμε κάθε στιγμή, το λέω ειλικρινά γιατί είναι οι εποχές δύσκολες και βεβαίως, προβλέπουμε ισάριθμες εκδηλώσεις στα τέσσερα σημεία του νησιού, στην Πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου, το πάλαι ποτέ λεγόμενο Βαθύ, το Πυθαγόρειο, τον Μαραθόκαμπο, το Καρλόβασι. Θεωρώ πολύ σημαντική τη συμμετοχή των χορευτικών μας συγκροτημάτων, την έξοδο και εξωστρέφεια των λαϊκών παραδόσεων με τις τοπικές ενδυμασίες και τα λαϊκά δρώμενα. Δίνουν ακριβώς αυτή την ισορροπία ανάμεσα στη λαογραφία ενός τόπου και στα μεγάλα μηνύματα που ένας πολιτισμός όπως ο αρχαιοελληνικός μπορεί να εκπέμψει.

Πηγή: http://www.thehellenicmail.gr/συνεντεύξεις/26532-samos-simporeusi-tou-topiou-me-tin-anthrwpini-dhmiourgia.html

e-max.it: your social media marketing partner
michalis-angelopoulos-kyriakos-mhtsotakis

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αλλά, συγχρόνως, εξασφαλίζει και τις προοπτικές προόδου και ανάπτυξης της χώρας και, κυρίως, των ευαίσθητων ακριτικών περιοχών της, όπως είναι τα νησιά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο