Enwsi-Samou-me-Ellada_General_2018

Η πορεία μου

Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε πρέπει να έλθει σε πολύ πιο στενή επαφή με τις καθημερινές ανάγκες και τα βιώματα των πολιτών της. Αυτή την αμεσότητα μόνον η τοπική αυτοδιοίκηση, το βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας, μπορεί να την προσφέρει. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σ’ αυτή την προσπάθεια ανασύνταξης της Ε.Ε. με γνώμονα τον πολίτη.

Διαβάστε περισσότερα

Flipbook

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι εξαιρετικά σημαντικές. Κρίνεται το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης των θεσμών και έντονου σκεπτικισμού για την ενότητα και το μέλλον της Ενωσης.

1. Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής και γιατί με τη ΝΔ;

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι εξαιρετικά σημαντικές. Κρίνεται το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης των θεσμών και έντονου σκεπτικισμού για την ενότητα και το μέλλον της Ενωσης.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η παράταξη του αξιόπιστου λόγου, των συγκεκριμένων θέσεων, των ξεκάθαρων απόψεων, του ειλικρινούς διαλόγου με τους πολίτες.

Σε μια εποχή όπως η σημερινή, με τις ακραίες φωνές απ’ τη μία και το λαϊκισμό απ’ την άλλη να διεκδικούν πολιτικό ρόλο δυσανάλογα μεγαλύτερο απ’ αυτόν που τους αναλογεί, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει την πιο νηφάλια, σαφή, ρεαλιστική και εθνικά ωφέλιμη πρόταση. 

Η χώρα έχασε πολύτιμο χρόνο και έδαφος με τις παλινωδίες και τις τραγικές επιλογές της περιόδου που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2015.

Το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να εμπεδώσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά αυτό το μήνυμα στην κοινωνία, με κάθε τρόπο -φυσικά και μέσω της ποιότητας, του ήθους και της δουλειάς των ανθρώπων που έχει επιλέξει να εκπροσωπούν τις αξίες και τις θέσεις της, από το πιο μικρό κοινοτικό διαμέρισμα, έως την Ευρωβουλή.

 

2. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών;

Στηρίζεται στην ισχυρή μου αντίληψη ότι δεν μπορούμε να είμαστε ουρά των εξελίξεων που μας αφορούν. Η χώρα μας οφείλει να καταστρώνει δομημένο σχεδιασμό και βάσει αυτού να διεκδικεί και ζητεί λύσεις στις δαιδαλώδεις διαδρομές της Ε.Ε. Αυτό απαιτεί παρουσία και ουσία. 

Τα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη είναι μείζονα: ο ακραίος ευρωσκεπτικισμός, ο λαϊκισμός, η επανεμφάνιση του εθνικισμού, που απειλεί το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η διεύρυνση της Ε.Ε., οι ανισότητες μεταξύ Βορρά-Νότου, η κοινωνική πολιτική, το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, το δημογραφικό, η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, η ενεργειακή αυτοτέλεια, οι σχέσεις, εμπορικές και άλλες, με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, είναι όλα κρίσιμα θέματα που εντός της ερχόμενης πενταετίας θα απαιτήσουν σημαντικές δράσεις και ουσιαστικές λύσεις.

Αυτό είναι για μένα το διακύβευμα: η ανάδειξη ενός σώματος που θα έχει υγιή σύνθεση και δημιουργική δυναμική, ώστε να συντελέσει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και της επικράτησης μιας Ευρώπης πιο κοντά στις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και τις ελπίδες των πολιτών. 

Θεωρώ, μάλιστα, ότι στην πορεία προς μια τέτοια Ευρώπη, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί το βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας και είναι σε άμεση επαφή με την κοινωνία, οφείλει να είναι αναβαθμισμένος. Είναι ένα ζητούμενο που, εφόσον εκλεγώ, θα διεκδικήσω με θέρμη στην επερχόμενη Ευρωβουλή.

 

3. Ως δήμαρχος Σάμου βρεθήκατε στο επίκεντρο του προσφυγικού ζητήματος. Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η Ε.Ε.;

Ως Δήμαρχος ενός νησιού που δέχθηκα τα τελευταία 4 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα εντατικά. Το θέμα δεν είναι πάντα να περιμένουμε έτοιμες λύσεις εκτός της εθνικής στρατηγικής και των προτεραιοτήτων μας. Το αντίστροφο πρέπει να κάνουμε.

Συγκεκριμένες λύσεις είναι: Η δημιουργία ενδιάμεσου μηχανισμού για την εξέταση αιτήσεων ασύλου σε χώρες που έχουν αποδεχθεί να κατανεμηθούν πρόσφυγες. Η υλοποίηση της στρατηγικής ασφάλειας συνόρων με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών, η ενίσχυση της λειτουργίας της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex. Εξειδίκευση της κοινής δήλωσης Ευρώπης - Τουρκίας ώστε να μην μετατρέπονται τα νησιά μας σε αποθήκες ανθρώπων. Η αποσυμφόρηση σε βάθος 6μήνου των ελληνικών νησιών. Η κάλυψη της ευαλωτότητας με την υποστήριξη δικτύων, όπως το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων για την Αλληλεγγύη». Και, τέλος, η επιστροφή στην Τουρκία όσων ανθρώπων δεν έχουν προσφυγικό προφίλ.

 

4. Προέρχεστε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορεί ο ρόλος της, να αναβαθμιστεί μέσω Ε.Ε.;

Στην ασταθή Ευρώπη των ημερών μας διαθέτουμε ένα αναξιοποίητο όπλο. Την αδιαμφισβήτητη υπεροχή μας στο νησιωτικό ευρωπαϊκό χώρο που σε συνδυασμό με μια νέα μεταρρυθμιστική στρατηγική για τα Ευρωπαϊκά νησιά, θα μας φέρει στην πρώτη γραμμή του Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στην πρώτη γραμμή των κρατών που εκπροσωπούν τις πρώτες ανθρώπινες αξίες, τη δικαιοσύνη, την ισονομία, την ελευθερία, την δημοκρατία και την αλληλεγγύη αλλά και το Ευρωπαϊκό πολιτιστικό κεκτημένο.

Κυρίαρχο στόχο αποτελεί η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη. 

Η θητεία μου ως Δημάρχου Σάμου σε μια περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη θέση μου ως εκλεγμένου Αντιπροέδρου στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης  - θεσμό με 648 αιρετούς που εκπροσωπούν περίπου 200.000 Δήμους και Περιφέρειες από τις 47 χώρες – μέλη του Συμβουλίου - με έχουν πείσει ότι η αμεσότητα της επαφής της τοπικής αυτοδιοίκησης με την καθημερινότητα της κοινωνίας, μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό στοιχείο για τον εξορθολογισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών και τη στροφή τους προς μια κατεύθυνση με πιο ανθρώπινο πρόσωπο, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σαφέστερα πιο ευοίωνη αναπτυξιακή προοπτική.

Αντί να περιμένουμε την υιοθέτηση και εξειδίκευση συγκεκριμένων πολιτικών είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να χαράξουμε εμείς ως χώρα, ως κράτος μέλος, πολιτικές μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, προτείνοντας μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να καινοτομήσουν στην Ευρώπη του σήμερα. 

 

5. Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καταλύτης για πολιτικές εξελίξεις;

Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Αυτές οι Ευρωεκλογές λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει από τη βάση του, με τις πολιτικές παρατεταμένης λιτότητας και τις φωνές εξόδου από την οικογένεια να έχουν κερδίσει έδαφος. 

Καλούμαστε με υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε, αναλύσουμε και αντιμετωπίσουμε τα αίτια των άκρων. Σε μια Ευρώπη χωρίς ορίζοντα, όπου οι άνθρωποι νιώθουν απογοητευμένοι, και είναι έρμαια προπαγανδιστικών φωνών, δε μπορεί παρά να έχεις άκρα. 

Αυτό το στοίχημα, της ενδυνάμωσης των προοδευτικών, ενωτικών πολιτικών δυνάμεων, της ισχυρής παρουσίας εκλεγμένων αντιπροσώπων στην Ευρωβουλή με “σημαία” την ενδυνάμωση κι όχι τη διάλυση του οικοδομήματος, μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις πανευρωπαϊκά, που δε θα αφήσουν εκτός επιρροής και τη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά στο μήνυμα για τη χώρα μας, καλώ όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, με σύνεση και ψυχραιμία να αποφασίσουν για ένα κοινό μέλλον, χωρίς λαϊκισμό και ψευδοδίλημμα προοδευτισμού. Να ψηφίσουν με γνώμονα την ειλικρίνεια και την αλήθεια. 

e-max.it: your social media marketing partner
michalis-angelopoulos-kyriakos-mhtsotakis

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύει στην κοινότητα αξιών που διατρέχουν την Ευρωπαϊκή οικογένεια

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
Για μια Ευρώπη
πιο κοντά στην Ελλάδα!
Για μια Ελλάδα
πιο κοντά στην Ευρώπη!

Επικοινωνία

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο