Enwsi-Samou-me-Ellada_General_2018

Η πορεία μου - το όραμά μου

Η νησιωτική Ελλάδα και πολύ περισσότερο τα ακριτικά νησιά της, που αποτελούν σύνορα και της Ευρώπης, πρέπει να έλθουν στο επίκεντρο της προσοχής προκειμένου να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου με τις ηπειρωτικές περιοχές. Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι αντιμετωπίζουν ζητήματα που γνωρίζω πολύ καλά από την περίοδο 2014-19, όταν και είχα την τιμή να διατελέσω Δήμαρχος στον ενιαίο τότε Δήμο Σάμου, έχοντας άριστη και γόνιμη συνεργασία και με τους ομολόγους μου των δυο άλλων άλλων νησιών του Νομού μας. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια μεγάλη ευκαιρία να φέρουμε την έννοια “νησιωτικότητα” στην καρδιά του νομοθετικού έργου και είμαι έτοιμος, εφόσον με τιμήσετε με την ψήφο σας, να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σ’ αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα

Σάμος 2014-2019
Πορεία Έργου & Ουσίας (PDF)

Τους λόγους που τον οδήγησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Σάμου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. εξηγεί ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία των φετινών ευρωεκλογών για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

1. Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής και γιατί με τη ΝΔ;

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κρίνεται το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης των θεσμών και έντονου σκεπτικισμού για την ενότητα και το μέλλον της Ένωσης. Ως εκ τούτου, έθεσα την εμπειρία μου στη διάθεση της Νέας Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να ενισχυθεί η προσπάθεια μας.

Η Ν.Δ. είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη στην Ελλάδα. Ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν ο ηγέτης που οραματίστηκε και πέτυχε την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και σήμερα, η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που πιστεύει βαθιά και ειλικρινά στις αξίες που διαποτίζουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, το κόμμα που αταλάντευτα και χωρίς παλινωδίες αντιμετωπίζει την ιδέα “Ευρώπη” ως το φυσικό χώρο της Ελλάδας.

2. Ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών;

Το έχω εν συντομία αποτυπώσει στο προεκλογικό μου μήνυμα: Μαχόμαστε για μία Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη και μία Ευρώπη πιο κοντά στην Ελλάδα. Και αυτό δεν αποτελεί ευχολόγιο.

Στηρίζεται στην ισχυρή μου αντίληψη ότι δεν μπορούμε να είμαστε ουρά των εξελίξεων που μας αφορούν. Η χώρα μας οφείλει να καταστρώνει δομημένο σχεδιασμό και βάσει αυτού να διεκδικεί και να ζητεί λύσεις στις δαιδαλώδεις διαδρομές της Ε.Ε. Αυτό απαιτεί παρουσία και ουσία. Και αυτό αποτελεί το κορυφαίο διακύβευμα των εκλογών.

3. Πιστεύετε ότι οι ευρωεκλογές μπορούν να αποτελέσουν «προβολή» για τις εθνικές εκλογές, όταν αυτές πραγματοποιηθούν;

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι σημαντικές και ως προμήνυμα για την αναγκαία αλλαγή πορείας της χώρας στις εθνικές εκλογές, οπότε και το τιμόνι της διακυβέρνησης θα πάρει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι η προσμονή για την αλλαγή κυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές, δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτίμηση της ψήφου στις ευρωεκλογές. Όλοι οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στην πανευρωπαϊκή κάλπη της 26ης Μαΐου θεωρώντας κρίσιμη την ψήφο τους για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης, εξίσου.

4. Πόσο θεωρείτε ότι η εμπειρία σας από την τοπική αυτοδιοίκηση θα σας βοηθήσει αν εκλεγείτε στην ευρωβουλή;

Προέρχομαι από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης την περίοδο 2004 - 2007 και το Δήμο Σάμου, την τελευταία τετραετία.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να προταχθεί για τα νησιά μας στην Ευρώπη η αρχή της Νησιωτικότητας. Έχω πασχίσει γι’ αυτό, εντός και εκτός χώρας, μεταξύ άλλων και ως πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, και συνοπτικά θα σας το θέσω ως εξής: πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε παθητικά τη συνεχή υιοθέτηση μέτρων π.χ. υπέρ των υπερπόντιων γαλλικών νησιών, των νησιών της Πορτογαλίας, των νησιών της Ισπανίας κ.λπ. Δεν αρκεί να ζητάμε ψίχουλα και παρατάσεις ισχύος ρυθμίσεων -πολύ δε περισσότερο όταν οι ρυθμίσεις αυτές, συνδέονται με άφρονα και επικίνδυνο τρόπο με την παρουσία υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

Τα ανωτέρω σίγουρα αποτελούν ένα σημαντικό εφαλτήριο στον αγώνα μου.

5. Ως δήμαρχος Σάμου βρεθήκατε στο επίκεντρο του προσφυγικού ζητήματος. Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η Ε.Ε.;

Ως Δήμαρχος ενός νησιού που δέχθηκα τα τελευταία 4 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα εντατικά. Το θέμα δεν είναι πάντα να περιμένουμε έτοιμες λύσεις εκτός της εθνικής στρατηγικής και των προτεραιοτήτων μας. Το αντίστροφο πρέπει να κάνουμε.
Συγκεκριμένες λύσεις είναι: Η δημιουργία ενδιάμεσου μηχανισμού για την εξέταση αιτήσεων ασύλου σε χώρες που έχουν αποδεχθεί να κατανεμηθούν πρόσφυγες. Η υλοποίηση της στρατηγικής ασφάλειας συνόρων με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών, η ενίσχυση της λειτουργίας της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex. Εξειδίκευση της κοινής δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας, ώστε να μην μετατρέπονται τα νησιά μας σε αποθήκες ανθρώπων. Η αποσυμφόρηση σε βάθος 6μήνου των ελληνικών νησιών. Η κάλυψη της ευαλωτότητας με την υποστήριξη δικτύων, όπως το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων για την Αλληλεγγύη». Και, τέλος, η επιστροφή στην Τουρκία όσων ανθρώπων δεν έχουν προσφυγικό προφίλ.

6. Στην Ευρώπη το προσφυγικό/μεταναστευτικό φαίνεται ότι δημιουργεί βαθιές τομές στις κοινωνίες και στην πολιτική. Πολλοί πιστεύουν ότι δίνει «αέρα στα πανιά» ακραίων φωνών σε διάφορες χώρες. Το σχόλιό σας;

Δεν αρκεί να περιγράφουμε την έκφραση των άκρων. Πρέπει να αναζητήσουμε και να επουλώσουμε τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις εκφάνσεις μέσα στην ευρωπαϊκή διάσταση.

Είμαι άνθρωπος των λύσεων και για αυτό έχω καταγράψει όλα όσα πρέπει να διεκδικηθούν άμεσα και δυναμικά. Το πρώτο επίπεδο αφορά στη διαχείριση εντός των συνόρων μας ενός θέματος που έχει ανθρωπιστικό περιεχόμενο, διαχειριστικό αντικείμενο και πολιτικό μήνυμα. Σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει πλήρης αποτυχία. Πολλοί από αυτούς έχουν προσφυγικό προφίλ, πολλοί έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ασύλου, αρκετοί είναι έτοιμοι να φύγουν για άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία, τα ασυνόδευτα παιδιά.

7. Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας;

Θέτω τρεις βασικούς στόχους. Πρώτον, να εφαρμοστούν ανθρωπιστικές, ρεαλιστικές λύσεις και προβλέψεις για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που απασχολεί την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου. Δεύτερον, να αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη χώρα μας οι νομοθετικές προβλέψεις και βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. για τη Νησιωτικότητα. Και, τέλος, να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μία Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη.

8. Πώς κρίνετε το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου εν όψει των ευρωεκλογών;

Τα προοδευτικά μέτωπα δεν συντονίζονται με καλέσματα. Συγκροτούνται από τη βάση των τοπικών κοινωνιών, από τα διακυβεύματα για την εξεύρεση λύσεων στα μείζονα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και εν συνεχεία διαμορφώνονται ως ανάγκη πολιτικής ανάταξης κι όχι ευκαιριακής σύνθεσης δυνάμεων για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

 

[06.04.2019] Συνέντευξη στη Free Sunday

e-max.it: your social media marketing partner
michalis-angelopoulos-kyriakos-mhtsotakis

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αλλά, συγχρόνως, εξασφαλίζει και τις προοπτικές προόδου και ανάπτυξης της χώρας και, κυρίως, των ευαίσθητων ακριτικών περιοχών της, όπως είναι τα νησιά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο