Σάμος είναι ο τόπος που συνδέει την παιδική μου ηλικία με την ενήλικη ζωή μου, το παρελθόν με το παρόν αλλά και το μέλλον μου, μέσα από τα μάτια του γιου μου Άγγελου. Είναι οι βραδινές συνάξεις του καλοκαιριού στο εμβληματικό Ξενία στο Βαθύ με τους φίλους των γονιών μου, το Μοναστήρι της Αγίας Ζώνης όπου παντρεύτηκαν, το δερματοτύρι που λαχταρούσα και μου προσέφερε η μητέρα μου και ξυπνάει μέσα μου μνήμες γεύσης και μυρωδιές στον εμπορικό δρόμο του Βαθιού απ’ όπου το προμηθευόμασταν.

 

Είναι τα δειλινά στην παραλία της Τσαμαδού, εκεί που κολυμπούσα ως παιδί και κολυμπάμε σήμερα με την Έφη και τον γιο μας, οι μυρωδιές της Άνοιξης στο κτήμα των παππούδων μου στη στροφή προς τη Βλαμαρή, η εξερεύνηση στο ποτάμι στο Καρλόβασι που εντυπωσίασε τον Άγγελο όσο είχε εντυπωσιάσει και μένα στην ηλικία του, το κατανυκτικό μοναστήρι της Σπηλιανής πάνω από το Πυθαγόρειο, το αγνάντεμα από τα πιο ψηλά σημεία του Μαραθοκάμπου.

Στην παραλία του Doryssa Seaside Resort

Αν έπρεπε να δείξω το νησί μου σε έναν νέο επισκέπτη θα ξεκινούσα από το Ηραίον, μεγάλο Ιερό της θεάς Ήρας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, θα συνέχιζα με το Ευπαλίνειο όρυγμα, έργο του Ευπαλίνου  και ένα από τα 8 θαύματα του κόσμου, θα τον ξεναγούσα στο παλαιό και στο μεσαίο Καρλόβασι, θα του έδειχνα την ανάπτυξη του Νέου Καρλοβάσου και την Παραλιακή Ζώνη με τα παλιά εμβληματικά κτίρια και τα εργοστάσια βυρσοδεψίας και καπνού, και θα καταλήγαμε για φρέσκο ψάρι σε κάποιες από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες του νησιού, ή για πιο ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες στα εστιατόρια στο Παλαιόκαστρο, στους Βουρλιώτες, στους Μανωλάτες, στην Άμπελο, στον Πλάτανο, στον Μπάλο (Κουμαίικων), στον Λιμνιώνα.

angelopoulos eksoxi

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, με τη σύζυγό του Έφη και τον γιο τους, Άγγελο

Η Σάμος είναι ιδανικός προορισμός διακοπών καθώς συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί: υπέροχες παραλίες, γραφικά χωριά, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, κι ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον που καθηλώνει με σπηλιές, φαράγγια, ποτάμια και καταρράκτες.  Έχει πολύπλευρη ταυτότητα, ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αγροτική παραγωγή, υψηλού επιπέδου προϊόντων, ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες, γαστρονομική ανάπτυξη και ανεπτυγμένο δίκτυο μουσείων (Αρχαιολογικό Μουσείο Πόλεως Σάμου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στους Μυτιληνιούς, Μουσείο Σαμιακού Οίνου, Μουσείο Βυρσοδεψίας στην περιοχή «Ταμπάκικα» Καρλοβάσου, τα Λαογραφικά Μουσεία Σάμου του Πνευματικού Ιδρύματος «Ν. Δημητρίου», Καρλοβάσου, Παγώνδα, Κουμαίικων, Αμπέλου και οσονούπω Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών).

Προβλέπω ότι στα επόμενα χρόνια η Σάμος θα αναπτύξει τη δυναμική της με νέες εξωστρεφείς επενδύσεις υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών και πολιτισμού. Δεν μας αρκεί να είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Στόχος μας είναι να γίνει ο αγαπημένος τόπος διακοπών. Ένας συνδυασμός πολιτισμού υψηλού συμβολισμού και ανέμελης, αισιόδοξης περιήγησης.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/travel/greece/459378_i-samos-toy-mihali-aggelopoyloy

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
Για μια Ευρώπη
πιο κοντά στην Ελλάδα!
Για μια Ελλάδα
πιο κοντά στην Ευρώπη!

Επικοινωνία

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο