Θεωρώ ότι η τιμή που μου έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είμαι ο μοναδικός αυτοδιοικητικός στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αντανακλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά και υπογραμμίζει τη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας να εκπροσωπηθούν σωστά και με γνώση στο προσεχές Ευρωκοινοβούλιο οι τοπικές κοινωνίες.

 

Στις 26 Μαΐου, η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όχι μόνον επειδή οι συγκεκριμένες Ευρωεκλογές διεξάγονται με το πιο σημαντικό διακύβευμα από συστάσεως Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά επειδή, εξίσου κρίσιμο είναι, κατά τη γνώμη μου, την ίδια ημέρα, η Νέα Δημοκρατία να πετύχει ευρεία και ξεκάθαρη νίκη και σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών.

 

Έχω ασχοληθεί ενεργά με τα ευρωπαϊκά πράγματα επί δεκαετίες. Όχι μόνον επειδή οι σπουδές μου υπήρξαν στο αντικείμενο, αλλά και εμπράκτως, από διάφορες θέσεις -στο Ευρωκοινοβούλιο για τρία χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης σε τρεις σημαντικές επιτροπές, ως νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για εννιά χρόνια, ως εκλεγμένος, το 2016 και ξανά το 2018, αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης -έναν θεσμό βαθιά δημοκρατικό που εκπροσωπεί περίπου 200.000 τοπικές αρχές από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου και όχι μόνον της Ε.Ε. 

 

Ωστόσο, θεωρώ ότι η τιμή που μου έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είμαι ο μοναδικός αυτοδιοικητικός στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αντανακλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά και υπογραμμίζει τη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας να εκπροσωπηθούν σωστά και με γνώση στο προσεχές Ευρωκοινοβούλιο οι τοπικές κοινωνίες.

 

Μαζί με μια σειρά ρεαλιστικών εφαρμόσιμων προτάσεων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τον τουρισμό και τη νησιωτικότητα, η αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων που σκοπεύω να προωθήσω εφόσον οι ψηφοφόροι με τιμήσουν στις 26 Μαΐου. 
Οι τοπικές αρχές, άλλωστε, καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη σχεδόν το 70% των ευρωπαϊκών πολιτικών και το να μη συμμετέχουν στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών ως ισότιμη θεσμική οντότητα, συνιστά ουσιώδη μεθοδολογική και διαδικαστική παράβλεψη -αν όχι και στρέβλωση των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

Στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συντελείται ένα πολύ σοβαρό και ελπιδοφόρο έργο, που εδράζεται σε όσα προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας. 
Ο Χάρτης αυτός ορίζει εκ προοιμίου τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ένα από τα θεμέλια κάθε δημοκρατικού καθεστώτος και, παράλληλα, θεωρεί ότι 1ον: Η αποκεντρωμένη διοίκηση είναι σαφέστερα πιο αποτελεσματική και, 2ον: Ότι το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στη διαχείριση των δημοσίων ζητημάτων μπορεί να ασκείται πολύ καλύτερα και, βέβαια, πολύ πιο άμεσα, σε τοπικό επίπεδο και όχι από την κεντρική εξουσία.

 

Γι’ αυτό και υποστηρίζω ότι στις 26 Μαΐου, το μοναδικό αταλάντευτα ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα, θα πρέπει να πανηγυρίσει όχι μόνον μια ευρεία νίκη στις Ευρωεκλογές, αλλά και μια ανάλογη σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών. 
Τα προσεχή χρόνια θα κρίνουν πολλά για την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Το να υπάρξει ταυτόχρονα, κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, τοπική αυτοδιοίκηση με ανάλογες αρχές και αντιλήψεις και μεγάλη γαλάζια εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή από καταρτισμένους, έμπειρους και γνήσια ευρωπαϊστές ευρωβουλευτές, θα είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα.

 

Ποτέ, από τη μεταπολίτευση και μετά δεν υπήρχε τόσο έντονη ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στον τόπο μας. Στις 26 Μαΐου αυτό το σύνθημα πρέπει να δοθεί με ξεκάθαρο και ηχηρό τρόπο.

 

[15.05.2019]: Αρθρο στο Παρασκήνιο

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
Για μια Ευρώπη
πιο κοντά στην Ελλάδα!
Για μια Ελλάδα
πιο κοντά στην Ευρώπη!

Επικοινωνία

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο