Η αποχή, δεν είναι διαμαρτυρία, είναι παράδοση άνευ όρων και είναι ειδικά οι νέοι άνθρωποι που δεν πρέπει ποτέ να παραδίδονται, αλλά το αντίθετο: να παλεύουν για όσα ονειρεύονται και δικαιούνται.

Από τις 23 έως τις 26, στη χώρα μας, Μαΐου εφέτος, οι πολίτες όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αναδείξουν το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Θα είναι ένα Ευρωκοινοβούλιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλές και δύσκολες προκλήσεις και γι’ αυτό, το πρώτο και σημαντικότερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει, θα είναι το να έχει αναδειχθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. 

Ως  Έλληνες, δικαιούμαστε να νιώθουμε περήφανοι που γεννήσαμε τη Δημοκρατία.

Διότι είναι η Δημοκρατία, αυτή που αποδίδει στο άτομο την αξία του ως σκεπτόμενου, ελεύθερου όντος. Και την ίδια στιγμή, είναι η Δημοκρατία αυτή που συναθροίζει δυνάμεις, γεφυρώνει χάσματα, αμβλύνει αντιθέσεις και συνδέει τα άτομα σε ευνομούμενες κοινωνίες, προκειμένου να προοδεύσουν και να ευημερήσουν.

 

Η Δημοκρατία πληγώνεται βαθιά όταν οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στις κάλπες. 

Πολλά έχουν συμβεί προκειμένου σήμερα, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, τα κορίτσια και τα αγόρια που αποτελούν το μέλλον μας, να έχουν απαξιώσει την πολιτική και, κατ’ επέκταση και τη σπουδαιότητα της προσέλευσής τους στις κάλπες. 

Δεν είναι εύκολο να σας κατηγορήσει κανείς. Η απογοήτευση που αισθάνεσθε, δεν είναι αδικαιολόγητη, ούτε παράλογη. Όμως η αποχή από τις εκλογές δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να εκφράσετε την απογοήτευσή σας. 

Η αποχή, δεν είναι διαμαρτυρία, είναι παράδοση άνευ όρων και είναι ειδικά οι νέοι άνθρωποι που δεν πρέπει ποτέ να παραδίδονται, αλλά το αντίθετο: να παλεύουν για όσα ονειρεύονται και δικαιούνται. Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το φάρο και την ελπίδα μας για το αύριο, μας δίνουν τη σωστή κατεύθυνση και μας γεμίζουν κουράγιο.

Σας καλώ όλους λοιπόν, και πολύ περισσότερο τα νέα κορίτσια και τα νέα αγόρια, όχι μόνο να ψηφίσετε στις εκλογές της 26ης Μαΐου, αλλά να παροτρύνετε και όποιον γνωρίζετε να κάνει το ίδιο. 

Στην Ελλάδα οι Ευρωεκλογές αντιμετωπίζονται συχνά ως ήσσονος σημασίας, κάτι τέτοιο όμως συνιστά μεγάλο λάθος.

Έχω προσωπική γνώση και άποψη γι’ αυτό.

Έχω εργαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο επί τριάμισι χρόνια, ως επιστημονικός συνεργάτες σε τρεις διαφορετικές σημαντικές επιτροπές. 

Έχω περάσει εννιά χρόνια ως νομικός σύμβουλος στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 

Είμαι εδώ και πέντε χρόνια εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που απαρτίζεται από 47 χώρες μέλη και όχι μόνον αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από το 2016 και, ξανά, από πέρυσι τον Οκτώβριο το Κογκρέσο, που εκπροσωπεί 200.000 Δήμους και Περιφέρειες, με έχει εκλέξει Αντιπρόεδρό του. 

Λόγω του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος που απασχόλησε και απασχολεί τόσο έντονα το νησί της Σάμου, αλλά και λόγω της προσπάθειας που εδώ και χρόνια καταβάλλω προκειμένου να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα όσα ισχύουν για τη νησιωτικότητα σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μεταξύ τους και οι μόνιμα μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ – έχω έλθει και είμαι ακόμη σε πολύ στενή επαφή με τα ευρωπαϊκά πράγματα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το Ευρωκοινοβούλιο συνιστά ένα θεσμό ισχυρό και ουσιώδη, που, πλέον, νομοθετεί δεσμευτικά για τις χώρες – μέλη και ήδη, στην 8η περίοδό του αποφάσισε για πράγματα που επηρέασαν άμεσα τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ευρωπαίων πολιτών.


Μεταξύ τους ήταν και οι αποφάσεις που αφορούσαν: 

Τα μέτρα κατά της αλόγιστης χρήσης πλαστικής σακούλας

    -Το άνοιγμα της αγοράς πληρωμών μέσω διαδικτύου

    -Τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα τέλη συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες

    -Το τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής.

    -Την πρωτοβουλία WiFi4EU, δηλαδή, τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους

    -Την έγκριση του νομοθετικού πακέτου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

    -Τους νέους κανόνες στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

    -Τις διαδικτυακές αγορές χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς

    -Την εταιρική διακυβέρνηση, στη βάσης της επιβολής φορολογικής διαφάνειας

    -Την ασφάλεια των πτήσεων
    -Τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, την οποία και έθεσε σε ισχύ.

Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο είναι πια το όργανο που ελέγχει πολιτικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ψηφίζει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος του σε μείζονα ζητήματα, όπως η διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού, η φύλαξη των συνόρων της Ένωσης, η διεύρυνσή της, η “πράσινη” ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα, θα είναι καθοριστικός την προσεχή πενταετία.

 

Η χώρα μας δεν έχει το περιθώριο να εκπροσωπηθεί “χαλαρά” ή, λίγο πολύ, “αφανώς” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πενταετία 2019-2024. 

Πρέπει να εκπροσωπηθεί με τρόπο δυναμικό, με πρωτοβουλίες, με έντονη και ενεργό παρουσία, με γνώση, προτάσεις και επιχειρήματα. 

Τα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη είναι μείζονα: ο ακραίος ευρωσκεπτικισμός, ο λαϊκισμός, οι ανισότητες μεταξύ Βορρά-Νότου, η κοινωνική πολιτική, το προσφυγικό / μεταναστευτικό, το δημογραφικό, τα σύνορα, το ενεργειακό, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, είναι όλα θέματα που εντός της ερχόμενης πενταετίας θα απαιτήσουν σημαντικές δράσεις και ουσιαστικές λύσεις.

Αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να τις πάρει ένα ευρωκοινοβούλιο “προσωπικοτήτων”. Από τις εκλογές της 26ης Μαΐου θα πρέπει να αναδειχθούν σ’ αυτό πρόσωπα με γνώση και δυνατότητες να εισηγηθούν ριζοσπαστικές και πρωτότυπες τομές και να διεκδικήσουν σθεναρά και με ισχυρή επιχειρηματολογία την υλοποίησή τους.

Γι’ αυτό το λόγο και ζητώ τη μαζική προσέλευση σας στις κάλπες, και την ψήφο σας στις ερχόμενες Ευρωεκλογές. 

 

Για μια Ελλάδα πιο κοντά στην Ελλάδα!
Για μια Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη!

[14.05.2019] Αρθρο στο dailypost.gr

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
Για μια Ευρώπη
πιο κοντά στην Ελλάδα!
Για μια Ελλάδα
πιο κοντά στην Ευρώπη!

Επικοινωνία

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο