Στη διάρκεια μιας τριετίας φρικαλεοτήτων, από το 1919 έως το 1922, στην τελευταία και πιο άγρια φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές, αλλά κι ένας ανεκτίμητος ιστορικός, πολιτιστικός και πνευματικός πλούτος έπεσαν θύματα της μισαλλοδοξίας των Νεοτούρκων. Η 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, είναι μια ημέρα θλίψης και περισυλλογής.

Οι ελληνικοί πληθυσμοί του Εύξεινου Πόντου, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, της Βιθυνίας, αλλά και άλλοι ιστορικοί χριστιανικοί λαοί της Μικράς Ασίας, όπως αυτός των Αρμενίων, αφανίστηκαν, εκτοπίστηκαν με στόχο την εξόντωσή τους ή εκδιώχθηκαν βάναυσα, μέσα σ’ ένα διάστημα λίγων ετών, από τους τόπους όπου μεγαλουργούσαν επί αιώνες, παράγοντας και αναπτύσσοντας υψηλό πολιτισμό.

Η Ιστορία διδάσκει μόνον όταν μένει ζωντανή στη μνήμη μας και η 19η Μαΐου, όπως και η 14η Σεπτεμβρίου πρέπει, γι’ αυτό, να αποτελούν για όλους μας σημεία αναφοράς, ειδικά στη δύσκολη σημερινή μας εποχή. 

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά από εκείνο το μεγάλο δράμα, η μελέτη της Ιστορίας καταθέτει όχι μόνο την τραγικότητα των στιγμών, αλλά και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Πόντιοι και Μικρασιάτες αδελφοί μας που επέζησαν των σφαγών και βρήκαν καταφύγιο εδώ, προσέθεσαν βαρύτητα και διακριτή ποιότητα στην έννοια “ελληνισμός”. Έφεραν μαζί τους φλόγα ψυχής, γενναιότητα και αξιοπρέπεια, πολύτιμες μνήμες και σπουδαίες παραδόσεις, το ξεχωριστό τους ήθος και, πάνω απ’ όλα, μια αξιοθαύμαστη πολιτιστική κληρονομιά που φώτισε ένα ιστορικό συνεχές δεκάδων αιώνων και προσέθεσε ανεκτίμητο πνευματικό κεφάλαιο στη χώρα.

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο