Το 2019 ανταποκρίθηκα άμεσα στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριληφθώ, ως μοναδικός εν ενεργεία αυτοδιοικητικός, στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η προσπάθειά μου εκείνη συγκέντρωσε σχεδόν 90.000 σταυρούς σε όλη την Ελλάδα, με το νησί μου, τη Σάμο, να με τιμά με -μακράν - την πρώτη σχετική θέση στο ψηφοδέλτιο.
Η τότε επιλογή του πρωθυπουργού είχε τη βάση της στη μακρά ενασχόληση και γνώση μου για τα ευρωπαϊκά πράγματα, που ήταν και ο βασικός λόγος για την άντληση σημαντικότατων πόρων, ύψους 62.000.000 ευρώ για τον ενιαίο Δήμο Σάμου που υπηρέτησα από το 2014 ως και πριν από τέσσερα χρόνια. Κι αυτό παρότι η τότε κυβέρνηση είχε φέρει νέο Μνημόνιο και capital controls, και, γενικά -επιεικώς κιόλας -αποδείχθηκε τελείως απροετοίμαστη. Ειδικά, μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις καταιγιστικές εξελίξεις του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος, που τότε ήταν σε τεράστια έξαρση, η πολιτική της ήταν πρόχειρη, ανερμάτιστη, κοντόφθαλμη και ιδεοληπτική.
Ο συνδυασμός αυτός, της σημαντικότατης, συνδυασμένης εμπειρίας μου στην αυτοδιοίκηση, αλλά και την ιδιόρρυθμη, δαιδαλώδη πολλές φορές λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών -κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση έργων – είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τιμά και πάλι με μια θέση στο ψηφοδέλτιο των Εθνικών Εκλογών, αυτή τη φορά.

Είναι μια ευθύνη που αποδέχομαι με χαρά και αισιοδοξία. Άλλωστε, το έμπρακτο ενδιαφέρον μου για τον τόπο μας δε σταμάτησε μετά τη Δημαρχία μου. Με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία -και υπό την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος - πρόσφερα με όλες μου τις δυνάμεις, από το 2019 ως σήμερα, κάθε δυνατή βοήθεια στην αυτοδιοίκηση της χώρας μας και τους νησιωτικούς μας δήμους. Υποστήριξη που θα συνεχίσω να προσφέρω.

Έχω μια μακρά πορεία ενασχόλησης με τα κοινά από διάφορες θέσεις ευθύνης (Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπ. Εσωτερικών κ.α.). Και εφόσον μου δείξετε την εμπιστοσύνη σας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θεωρώ ύψιστο καθήκον μου και δεσμεύομαι ρητά γι’ αυτό, να προσπαθήσω με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη για την πρόοδο και την ευημερία όλων των νησιών του Νομού μας. Γνωρίζω τα προβλήματά τους, είμαι σε θέση να γνωρίζω και τι μπορεί να γίνει για τα τη λύση τους, στο πλαίσιο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία που μπορεί να  συνεχίσει να προσφέρει στη χώρα σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική.

Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά!

Με το βλέμμα μπροστά!

 

e-max.it: your social media marketing partner

Επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

images/empty.png
Στο χώρο του Κοινοβουλίου πέρασα 3,5 χρόνια, από το 1986 έως το 1989, περίοδο κατά την οποία εργάστηκα στις επιτροπές: Νομικών θεμάτων & Δικαιωμάτων των πολιτών, Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και Ελέγχου του Προϋπολογισμού.
Διαβάστε περισσότερα 1986

Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

images/empty.png
Το πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. μοιάζει δυσνόητο. Μια τέτοιου είδους γνώση δεν είναι εύκολο να αποκτηθεί, αλλά είναι πολύτιμη. Ευτύχησα να αποκτήσω αυτή τη γνώση από το 1995 ήδη, ως Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επί 9 χρόνια, έως το 2004.
Διαβάστε περισσότερα 1995

Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

images/pages/poreia/perifereia-poreia.JPG
Είχα την τιμή να υπηρετήσω τους πολίτες μιας από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, ως Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, την περίοδο 2004-2007. Νοιάστηκα πραγματικά γι’ αυτόν τον τόπο και έδωσα τον καλύτερό εαυτό μου κατά τη θητεία μου.
Διαβάστε περισσότερα 2004

Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος

images/empty.png
Ως Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος, το διάστημα 2008-2009 συνέβαλα καθοριστικά στην έναρξη αξιοποίησης κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», που ξεκίνησε το 2007 με ορίζοντα εξαετίας.
Διαβάστε περισσότερα 2008

Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης

images/empty.png
Είμαι πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης (European Movement International), της παλαιότερης και πολιτικά πιο σημαντικής πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την Ένωση της Ευρώπης, που αριθμεί μέλη σε 41 χώρες.
Διαβάστε περισσότερα 2009

Δήμαρχος Σάμου

images/pages/poreia/dimarxos-poreia.jpg
Το Μάιο του 2014, στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στον, ενοποιημένο, Καλλικρατικό Δήμο Σάμου, οι συμπολίτες μου, μου έκαναν την τιμή να με αναδείξουν Δήμαρχο του ακριτικού νησιού.
Διαβάστε περισσότερα 2014

ΚΕΔΕ - Νησιωτική Πολιτική

images/pages/poreia/kede-poreia.jpg
Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2014, ενώ παράλληλα είμαι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είμαι, συγχρόνως, Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής πολιτικής και συντονιστής της διεκδίκησης για το νησιωτικό ΦΠΑ και εν γένει για την εφαρμογή της “Ρήτρας Νησιωτικότητας”.
Διαβάστε περισσότερα 2014

Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

images/pages/poreia/kogreso-poreia.JPEG
Το 2016 τα 648 μέλη του Κογκρέσου με εξέλεξαν ως Αντιπρόεδρό του και τον Οκτώβριο του 2018 μου έκαναν την τιμή να με αναδείξουν στην ίδια θέση για δεύτερη φορά. Είμαι επίσης εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ίδιο όργανο και ειδικός εντεταλμένος του σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής του Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Διαβάστε περισσότερα 2016

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία

images/pages/main/slider/50039_028.JPEG
Το Μάιο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συμπεριέλαβε, ως μοναδικό εν ενεργεία Αυτοδιοικητικό, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Με σχεδόν 89.000 σταυρούς σε όλη την Ελλάδα ήλθα 13ος μεταξύ των 42 υποψηφίων. Το νησί μου, μάλιστα, η Σάμος, με τίμησε με μακράν την πρώτη θέση σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο.
Διαβάστε περισσότερα 2019

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΤΑ της ΚΕΔΕ

images/_____cr.jpg
Τον Μάρτιο του 2020 ορίστηκα Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Επί προεδρίας μου υλοποιήθηκε η ψηφιακή βιβλιοθήκη επιστημονικών μελετών του Ε.Σ,, που αποτελεί μια πολύ σημαντική εργαλειοθήκη για Δήμους και Περιφέρειες, αφού προσφέρει επικαιροποιημένη και εμπεριστατωμένη γνώση σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα ουσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διαβάστε περισσότερα 2020

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο