Φίλες και φίλοι,

Διεκδικώ την ψήφο σας στις 21 Μαΐου με βαθιά αίσθηση ευθύνης, αλλά και ένα συναίσθημα ικανοποίησης. Eφόσον με τιμήσετε με την επιλογή σας, θα είναι για μένα μια ευκαιρία, να συνεχίσω από το βήμα της Βουλής, πλέον, ένα έργο που ξεκίνησε το 2014 στον ενιαίο τότε Δήμο Σάμου και άφησε ένα, κατά γενική ομολογία, θετικότατο αποτύπωμα στο νησί μας.

Επιπλέον, θα έχω τη δυνατότητα να το διευρύνω ακόμη περισσότερο στην Ικαρία και τους Φούρνους, σε επίπεδο πολύ πέρα απ’ αυτό της τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης που, ως δημοτική αρχή, προσφέραμε με μεγάλη χαρά και πνεύμα αδελφοσύνης στους Δήμους των δύο νησιών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πενταετία 2014-2019 ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους και ειδικά για τη Σάμο. Το οξύτατο ζήτημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης εκείνη την εποχή προστέθηκε σε μια δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία που, αυτονόητα, χτύπησε τα νησιά μας σκληρότερα από τις ηπειρωτικές περιοχές. Μέσα σ’ ένα εκρηκτικό κλίμα, που ενισχύθηκε, δυστυχώς, και από διάφορες ακραίες φωνές, η κοινωνική συνοχή δέχθηκε μεγάλες πιέσεις. Ωστόσο, με προσοχή, υπομονή, σχέδιο και ακλόνητη πολιτική βούληση, όχι μόνο αντέξαμε, αλλά και αναδείξαμε σε όλο τον κόσμο το ψυχικό μεγαλείο και την έμφυτη ανθρωπιά του λαού μας. Έτσι, εκείνη η δύσκολη πενταετία, αντί να πληγώσει βαριά τον τόπο μας έγινε εφαλτήριο για πρόοδο, επειδή έδειξε ότι με ενότητα, με σταθερότητα στις θέσεις μας και, κυρίως, με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, σημαντικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν και ουσιαστικές πρωτοβουλίες μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά.

Η συναντίληψη που επικράτησε, όπως και οι καινοτόμες ιδέες που αναδείχθηκαν, ο συντονισμός των έργων, των δράσεων και των παρεμβάσεων στον ενιαίο Δήμο Σάμου λειτούργησαν έτσι ώστε να ενισχυθούν με έργα ουσίας το μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό αποθετήριο της Σάμου, καθώς και η τοπική κοινωνία. Η ανταπόκριση εκατοντάδων εθελοντών στο μεγάλο εγχείρημα της ανάδειξης της Σάμου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν όχι απλώς συγκινητική, αλλά και απολύτως ενδεικτική για κάτι που θα πρέπει να αποτελεί τον φάρο μας: ότι οι κοινωνίες προοδεύουν όταν επιδιώκουν υψηλούς και δύσκολους στόχους. Τότε είναι που ο κάθε ένας από εμάς βρίσκει το κίνητρο, αλλά και αισθάνεται την επιθυμία να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του.

Ο τουρισμός, βασική προτεραιότητα για την οικονομική εξέλιξη του τόπου μας, υποστηρίχθηκε με συνεχείς δράσεις προβολής της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων ως τελικών προορισμών, σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, καθώς και με παρουσίαση αποκλειστικά της Σάμου στη Ρώμη, στην Κύπρο, στο Μιλάνο, στη Σερβία και στο Ισραήλ, καταδεικνύοντας τον μεγάλο πολιτισμό, την ιστορία, τις φυσικές ομορφιές και τον περιβαλλοντικό πλούτο του τόπου μας.

Αυτές οι δράσεις και οι συνέργειες συνεχίζονται επιτυχώς και σήμερα και βασίζονται στις διεθνείς συνεργασίες, τις οποίες ανέπτυξε ο ενιαίος Δήμος Σάμου με Δήμους όπως ο Κρότωνας, το Sindelfingen, το Greisfwald, το Μπερνάλντα-Μεταπόντο.

Μαζί αναδείξαμε την αξία της συγκροτημένης αυτοδιοίκησης!

Με το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά και τη διεθνοποίηση, εκείνη την εποχή, των προβλημάτων της νησιωτικότητας, σε συνδυασμό με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, μαζί αναδείξαμε κάτι ακόμη: ότι, όσο πιο συγκροτημένη και παρεμβατική είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο περισσότερο την ακούν οι κεντρικοί κυβερνητικοί, αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί. Προτεραιότητα πρέπει πάντοτε να έχουν οι πολίτες. Πρώτα απ’ όλα, οι πολίτες είναι δημότες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητο να έλθει πιο κοντά  στην κεντρική εξουσία. Διότι η πρώτη είναι το θεμελιώδες κύτταρο της δημοκρατίας, μιας και βρίσκεται σε στενή, καθημερινή επαφή με την κοινωνία και γνωρίζει πολύ καλύτερα τις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και τις προσδοκίες και τις ελπίδες της. Οι περιφερειακές ανισότητες, άλλωστε, δεν είναι ζήτημα μόνο των νησιωτικών χώρων. Η αντιμετώπισή τους συνολικά αποτελεί μείζον θέμα για την αποφυγή μιας χώρας «πολλών ταχυτήτων».

Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κανόνων, καθώς και για την απαραίτητη σύμπνοια και συμπόρευση των κατοίκων των νησιών μας, στο πλαίσιο ενός διαφανούς και ειλικρινούς πολιτικού διαλόγου.

Το Κοινοβούλιο της Ελλάδας, έχει ανάγκη από ανθρώπους με εμπειρία και γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένας απαραίτητος παράγοντας για τη χάραξη μιας νέας πορείας που, εάν ακολουθηθεί σωστά, θα βελτιώσει το σήμερα και το αύριο όλων μας, κυρίως των παιδιών μας. Διότι αυτά πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Χάρη στη στενή και ιδιαίτερα ωφέλιμη συνεργασία του ενιαίου, τότε, Δήμου Σάμου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η δυναμική της νεολαίας των νησιών μας είναι, απλώς, εντυπωσιακή! Μεγάλες, όμως, είναι και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Γι’ αυτό και οι αρχές της νησιωτικότητας πρέπει να διατρέχουν όλα τα νομοθετήματα της Ελληνικής Βουλής. Η ρήτρα νησιωτικότητας, που μπορεί να αμβλύνει σημαντικά τις ανισότητες και να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στους κατοίκους των νησιών μας –κυρίως των ακριτικών– δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά ως κάτι, περίπου, προαιρετικό ή, ενίοτε, συμπληρωματικό. Επιβάλλεται να διαπνέει το νομοθετικό έργο ως απαράβατη αρχή και προϋπόθεση.

Η «ενωτική» φωνή μας πρέπει να είναι δυνατή και να υποστηρίζεται με σθένος, τεκμηριωμένη γνώση και σοβαρή οργάνωση στα κέντρα αποφάσεων. Μόνο με τον τρόπο αυτόν θα εμπεδωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και θα έλθει η απαραίτητη οικονομική ανάπτυξη της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων των τριών –τότε– Δήμων του Νομού μας μας δείχνει τον δρόμο.

Μια «ενωτική φωνή» – μια συνετή διακυβέρνηση!

Ευτυχώς, σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση ουτοπικών επιδιώξεων, όπως την περίοδο 2015-19. Τα ουσιαστικά επιτεύγματα μιας συγκροτημένης διαχείρισης του μεγάλου προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος είναι ήδη ορατά και στον τόπο μας. Και αποτελούν μέρος της νέας καθημερινότητας στα νησιά μας. Πρόκειται για μια αντιμετώπιση που, ενώ υπηρετεί όλες τις διαστάσεις του αξιακού μας θεμελιώματος και συνεχίζει να υπερτονίζει την ηθική ποιότητα ειδικά ενός λαού όπως ο ελληνικός, συγχρόνως τηρεί και τις απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ ανθρωπισμού και απόλυτης ασυδοσίας.

Είμαστε γείτονες με τον απλό τουρκικό λαό, καθώς ζει ελάχιστα μακριά μας. Ωστόσο, προφανώς, δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί αποδέκτες όσων, δυστυχώς και για τους προσωπικούς φίλους μας στην απέναντι ακτή, διεκδικεί ως «θέσφατα» η επίσημη κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, ακόμη, της γείτονος. Ούτε, βέβαια, να βλέπουμε ως παρατηρητές την εργαλειοποίηση αυτού του πολυδιάστατου θέματος. Η ΝΔ προσπάθησε –και κατάφερε!– ουσιαστικές λύσεις γι’ αυτό το ζήτημα. Από τον Έβρο, έως τη Σάμο και ακόμη πιο νότια.

Με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας –και ειδικά των τόπων μας, που αποτελούν τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης!– η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε από τον Ιούλιο του 2019 να ανατρέψει μια ζοφερή και χαώδη κατάσταση σε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός θέματος που, για μία ακόμη φορά θα το πω, είναι ζήτημα διεθνές και όχι μόνο ελληνικό. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, ούτε σ’ αυτόν τον τομέα. Και η λύση γι’ αυτό είναι η ψήφος μας.

Ψηφίστε όλοι! Με σύνεση και όχι, απλώς, για «όχι» σε όλα. Αλλά για «ναι» στο καλύτερο!

Φίλες και φίλοι, στις 21 Μαΐου πρέπει να πάμε στην κάλπη με πνεύμα σύνεσης, με άποψη πολιτική, όχι δογματική, και με γνώμονα τα έργα, όχι τα λόγια. Τα πεπραγμένα, όχι τις υποσχέσεις. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να πάμε στην κάλπη ατενίζοντας την Κεντρική Διοίκηση με θάρρος, με επιχειρήματα και με αποφασιστικότητα στις διεκδικήσεις μας, που είναι δίκαιες και κοινές για τα τρία νησιά μας.

Πάντοτε με τον πήχη ψηλά, ελάτε, να δουλέψουμε και πάλι μαζί για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας με όραμα, μεράκι, αλλά και με την απαραίτητη τεχνογνωσία, τη μεγάλη εμπειρία και τη γνήσια διάθεση να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο!

Τα νησιά μας, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, ειδικά την εποχή αυτή, χρειάζονται μια πολιτική επιλογή που να συνδυάζει τα κεκτημένα, να προβάλει τα μείζονα ζητήματα και να δημιουργεί τις βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Το 2024 είναι Ευρωπαϊκό Έτος Νησιών. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για τα νησιά μας και τη νησιωτικότητα!

Πάμε...

Με το βλέμμα μπροστά!

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος

Υποψήφιος Βουλευτής

Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
 
Με το βλέμμα
μπροστά

Επικοινωνία

Θεμιστοκλή Σοφούλη & Κωστάκη 11,
Βαθύ Σάμος ΤΚ 83100
T: 22730 22013 /  6976817561

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο