ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τις σπουδές μου αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Universite Libre de Bruxelles) και στις Διεθνείς Σχέσεις από το Κέντρο Στρατηγικών και Διπλωματικών Σπουδών στο Παρίσι (Centre d'Etudes Diplomatiques et Strategiques).

Από το 1986 μέχρι το 2004 άσκησα μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο Κοινοτικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα, διετέλεσα Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για 9 χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2004, και Επιστημονικός συνεργάτης-σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Νομικών θεμάτων & Δικαιωμάτων των πολιτών, στην Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού ανήκοντας στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1986-1989).

Από το 2004 έως και το 2007 διετέλεσα Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου σημειώθηκε αύξηση της απορροφητικότητας έργων του ΠΕΠ ΑΜΘ από 13%-70% και παράλληλα εγκρίθηκαν 250 ιδιωτικές επενδύσεις 200.000.000 ευρώ.

Την ίδια περίοδο ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR), στην οποία συμμετέχουν 160 ευρωπαϊκές περιφέρειες. Από το 2008 έως το 2009 διετέλεσα Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος και συνέβαλα καθοριστικά στην έναρξη αξιοποίησης κοινοτικών πόρων του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», προϋπολογισμού 675.000.000 ευρώ.

Το 2013 ανέλαβα Νομικός Σύμβουλος στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ).

Τον Σεπτέμβριο του 2014 εξελέγην Δήμαρχος Σάμου.

Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Είμαι ταυτόχρονα πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 είμαι επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τον Οκτώβριο 2016 εξελέγην Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από τον Οκτώβριο 2016 είμαι επίσης και Αντιπρόεδρος στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ/ΡΡΕ).

Παράλληλα, είμαι πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης (European Movement International), της παλαιότερης και πολιτικά πιο σημαντικής πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την Ένωση της Ευρώπης με μέλη σε 36 χώρες). Είμαι επίσης ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.

Είμαι παντρεμένος με την Έφη Χρυσοχοΐδου, δικηγόρο, και έχουμε ένα γιο.

Μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά.

Εκδόσεις – Δημοσιεύσεις (που συμμετέχω):

  • «Οι σημαντικότερες νομοθετικές διατάξεις του παράγωγου κοινοτικού δικαίου» (Σάκκουλας, 1981)
  • Περιοδικό «Φεντεραλιστικός Διάλογος» (1986-1991)
  • «Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι Η δική μας προοπτική», Ελληνικά Γράμματα 2004
  • «Η Περιφερειακή Πολιτική της Ευρώπης το μέλλον των Ευρωπαϊκών Περιφερειών – Το Ελληνικό μοντέλο», Εκδόσεις Λιβάνη
  • «Η Μάχη του Έβρου Ένα μοντέλο διαχείρισης κρίσης», Ελληνικά Γράμματα

 

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
Για μια Ευρώπη
πιο κοντά στην Ελλάδα!
Για μια Ελλάδα
πιο κοντά στην Ευρώπη!

Επικοινωνία

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο