Η Ελλάδα είναι η πιο νησιωτική χώρα της Ευρώπης, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζει ως προς τη νησιωτικότητα υπολείπονται κατά πολύ από τις αντίστοιχες των άλλων χωρών της Ε.Ε.
Στην Ένωση, τα αυτονόητα μειονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωγραφική θέση των νησιών (υψηλά κόστη μεταφορών, πεπερασμένη τοπική αγορά, ενεργειακή εξάρτηση από την ενδοχώρα, βιώσιμη διαχείριση των απορριμάτων, επιχειρηματικές ευκαιρίες κ.λπ.) αναγνωρίζονται είτε de facto είτε με πρωτοβουλίες που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις τους προκειμένου να τα προστατεύσουν και να εξασφαλίσουν γι’ αυτά ίδιες προοπτικές ανάπτυξης τους με τις ηπειρωτικές περιοχές.
Στην Ελλάδα, αντίθετα, τα νησιά -που, σημειωτέον, παράγουν και το μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού πλούτου, της “βαριάς βιομηχανίας” της χώρας μας – αν δεν είναι και πρακτικώς εγκαταλελειμμένα, σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται μονίμως σε μειονεκτική θέση.
Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει, αλλά και μπορεί να αλλάξει: μέσω της εξαιρετικής δουλειάς που έχει κάνει ως τώρα η Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει εκπονήσει σχετικά, η ελληνική κυβέρνηση είχε εδώ και πολύ καιρό στη διάθεσή της ένα εμπεριστατωμένο νομικό οπλοστάσιο, με το οποίο θα μπορούσε να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για την εφαρμογή και στη χώρα μας όσων ισχύουν παντού αλλού στην Ε.Ε. Δυστυχώς, δεν το έπραξε. Το να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αποτελεί, όμως, αδήριτη για τον νησιωτικό πληθυσμό της χώρας μας που, φυσικά, δεν προστατεύεται από ένα περίπλοκο στην εφαρμογή του και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκές “μεταφορικό ισοδύναμο” από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και της ατολμίας της πολιτείας απέναντί του. Έχω διεκδικήσει τη “Ρήτρα Νησιωτικότητας” με όλες μου τις δυνάμεις, ως τώρα, όχι μόνο εντός χώρας, αλλά και στα ευρωπαϊκά όργανα και ο αγώνας αυτός μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί.

e-max.it: your social media marketing partner

Εγγραφείτε στο Newsletter

* απαιτείται
Για μια Ευρώπη
πιο κοντά στην Ελλάδα!
Για μια Ελλάδα
πιο κοντά στην Ευρώπη!

Επικοινωνία

Βουκουρεστίου 16
Αθήνα, 106 71
Ε: info@mangelopoulos.gr
T: 210 36 45 831

Πάρτε μέρος στο διάλογο